News

Aparatul obligatoriu pentru toți românii. Fiecare locuință trebuie să îl aibă montat

Toți românii vor trebui să aibă contorizare inteligentă și pentru energia electrică în următorii ani. Câte astfel de contoare au fost instalate până acum
03.12.2022 | 13:00
Aparatul obligatoriu pentru toti romanii Fiecare locuinta trebuie sa il aiba montat
Toate contoarele trebuie înlocuite până la finele anului 2028 Foto: e-distrbuție
ADVERTISEMENT

Contorizarea inteligentă devine obligatorie și pentru energia electrică. În România, au fost montate în jur de două milioane de contoare inteligente din cele nouă milioane necesare.

Aparatul obligatoriu pentru toți românii. Fiecare locuință trebuie să îl aibă montat

Fiecare locuință va trebui să aibă montat un contor de acest tip până la finalul anului 2028. Însă, există o categorie de consumatori care vor trebui să le aibă montate mult mai devreme.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

ADVERTISEMENT

Aceste dispoziții apar într-o ordonanță de urgență adoptată recent. Potrivit actului normativ, pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER) la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia, relatează profit.ro.

Potrivit aceluiași at normativ, toți consumatorii de energie electrică, casnici sau industriali, vor fi obligați să suporte direct din buzunar, în mod individual, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului. În ultimii ani, costul montării unui astfel de contor a scăzut sub 100 euro.

ADVERTISEMENT

Contorul inteligent nu utilizează și nici nu generează semnale WiFi

Până acum, contoarele inteligente erau montate pe cheltuiala distribuitorilor, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Parte a noii generații de aparate de măsură, contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate numai când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, iar alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.

ADVERTISEMENT

Datele, adică informații despre consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, sunt transmise prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication). Contorul inteligent nu utilizează și nici nu generează semnale WiFi.

Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunicare.

Contorul este marcat CE și este însoțit de certificatul de conformitate prin care se atestă faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu are un impact negativ asupra mediului.

ADVERTISEMENT