Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituție aflată în subordinea ministerului, lucrează la aplicația de care ne vom folosi pentru a utiliza cardul de sănătate.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării lucrează la dezvoltarea unei aplicații unice care va aparține statului, numită Portalul Digital Unic al României (PDURo). Prin aceasta, cetățenii români vor putea să acceseze în format digital de pe telefon, tabletă sau laptop documente de identitate și cardul național de sănătate.
Prin acest proiect, autoritățile susțin că vor avea costuri mult mai mici decât dacă ar emite fizic aceste carduri. Contractul de aproximativ 20 de milioane de euro atribuit din luna martie din acest an, trebuie operaționalizat până în septembrie 2025.
”Echipa care lucrează la aplicația unică a statului a luat în calcul inclusiv crearea în format digital a cardului de sănătate, pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât la emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a nu crea nevoia de noi investiții în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive”, transmite ministerul de resort.
Cardul de sănătate va funcționa pe baza unui cod QR. Acesta va putea fi scanat prin PDURo, aplicație ce o vor avea și medicii pe telefoane.
Această variantă a cardului de sănătate virtual, ce va putea fi folosit direct din aplicație, va facilita întregul proces prin care trebuie să treacă un pacient, dar și medicul de familie, la vizita medicală.
În trecut, medicii s-au plâns de erorile la platforma informatică din sistemul de asigurări de sănătate. Deseori, pacienții erau nevoiți să aștepte pentru ca sistemul să funcționeze și să poată pleca de la programare cu biletul de trimitere solicitat.
Patronatul Medicilor de Familie din Cluj a semnalat această problemă în luna februarie a acestui an, susținând că problemele au început încă din luna noiembrie 2023.
„Începând din 8 noiembrie 2023 platforma informatică din sistemul de asigurări de sănătate (PIAS) funcționează cu mari deficiențe, oficial în regim offline. În ultimele zile ratele de erori au ajuns să depășească în mod constant 90%”, au transmis reprezentanții.
Medicii aveau probleme în a verifica pentru pacienți calitatea de asigurat, în a emite rețete online, în validarea serviciilor medicale acordate, în trimiterea rapoartelor activității, în actualizarea informațiilor din lista de pacienți, iar uneori, cardurile nu se puteau folosi, susține Patronatul medicilor de Familie din Cluj.