News

Apare primul test rapid de coronavirus produs în România. Poate detecta COVID-19 în doar 5 minute

21.08.2020 | 08:34
Apare primul test rapid de coronavirus produs in Romania Poate detecta COVID19 in doar 5 minute
Apare primul test rapid de coronavirus produs în România. Poate detecta COVID-19 în doar 5 minute. Sursa Foto: INQUAM / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

S-a creat primul test rapid din România care detectează noul coronavirus. Două companii românești, Romlab și Sintofarm, au anunțat pe 20 august, că au început să producă kituri care conțin teste rapide de depistare a virusului COVID-19.

Prin aceste teste s-ar putea detecta anticorpii, produși de SARS-COV-2,în doar cinci minute. Testul rapid va avea un nivel mare de sensibilitate. Acest lucru permite identificarea virusului în cazul celor care au luat contact cu el, incluzând și persoanele asimptomatice.

ADVERTISEMENT

Kitul de testare va fi ca un test de sarcină. Se vor folosi mostre de ser sau plasma din sângele recoltat intravenos și rezultatul poate veni în doar câteva clipe.

Primul test rapid coronavirus din România. Se vor produce 50.000 de bucăți pe zi

De la începutul pandemiei au fost mari probleme legate de numărul disponibil de teste. În acest moment statul poate asigura undeva între 20 și 30 de mii de teste pe zi.

ADVERTISEMENT

Cele două companii care produc testul susțin că pot realiza aproximativ 50.000 de bucați zilnic. În timp ar putea crește numărul, ajungând chiar la 100.000 de teste pe zi. Aceste teste pot completa foarte bine testarea PCR care se face în momentul de față în laboratoarele din România.

”Venim pe piață cu un KIT de teste rapide de uz profesional cu scopul de a oferi un instrument util cu aplicabilitate națională care să faciliteze extinderea testării la nivelul întregii populații. Avem o capacitate curentă de producție de 50.000 de teste pe zi, cu posibilitatea extinderii în scurt timp la 100.000 de teste pe zi. Punem la dispoziția instituțiilor Statului, și nu numai, un dispozitiv medical autohton, autorizat ANMDM și CE pentru producție și comercializare, la un nivel de calitate european și un preț mult mai mic decât ceea ce există momentan pe piață”, declară Ioana Sima, Director General al Romlab.

ADVERTISEMENT

Are o sensibilitate de 90,6 % și acuratețea lui este de sută la sută. Aceste teste ar putea ajuta la proiectul de testarea în masă a populației. Se dorește identificarea potențialilor donatori de plasma. Această metodă de tratament ar putea ajuta în cazurile pacienților bolnavi grav.

Fiecare kit de testare ar putea costa între 10 și 15 euro. Cele două companii vor încerca să găsească un acord cu autoritățile.

ADVERTISEMENT

”Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.591.015 de teste. Dintre acestea 24.323 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.762 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 10.561 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 60 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 20 august”, informează Grupul de Comunicare Strategică.

 

ADVERTISEMENT