News

Apare un nou SGR în România. Produsele pe care nimeni nu le va mai arunca de acum încolo. Vor fi puncte de colectare și reciclare în toată țara

În curând, românii nu vor mai arunca la gunoi un tip de produse foarte utilizate, asta pentru că un nou SGR va aduce puncte de colectare și reciclare în toată țara.
20.09.2024 | 20:30
Apare un nou SGR in Romania Produsele pe care nimeni nu le va mai arunca de acum incolo Vor fi puncte de colectare si reciclare in toata tara
E oficial: un nou SGR în România. Apar puncte de colectare și reciclare în toată țara pentru alte tipuri de produse. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De anul viitor, în România apare un nou SGR. Care sunt produsele pe care nimeni nu le va mai arunca la gunoi de acum încolo. Vor fi puncte de colectare și reciclare în toată țara

E oficial: un nou SGR în România. Apar puncte de colectare și reciclare în toată țara pentru alte tipuri de produse

Anual, în România se aruncă 160.000 de tone de deșeuri textile, dintre care reciclabile ar fi aproape 10%. Din păcate, în prezent, majoritatea cantității de deșeu textil ajunge la groapa de gunoi.

ADVERTISEMENT

Lucrurile se schimbă radical de la 1 ianuarie 2025. Absolut toate deșeurile textile vor trebui să fie colectate separat. Se va întâmpla exact la fel cum se întâmplă în prezent cu produsele de plastic, hârtie sau din sticlă.

Teoretic, de anul viitor la nivel național ar trebui să vedem containere separate pentru obiectele textile care au ieșit din uz şi care nu mai pot fi valorificate. Această măsura se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene.

ADVERTISEMENT

Datele spun că România reutilizează şi reciclează mai puțin de 10% din deșeurile textile. În realitate, potențialul ar fi de 30%, dacă ar exista o colectare selectivă corectă. Asta ar trebui să se întâmple din ianuarie.

Deșeurile rezultate din obiecte de îmbrăcăminte pot fi refolosite

Periodic, se dispensează de cantități foarte mari de haine vechi și textile neutilizabile. Ele ajung în final la gropile de gunoi. Fără reguli clare, materialele textile sunt în cele din urmă incinerate. Rezultatul: poluarea aerului și a solului.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că deșeurile textile pot fi refolosite pentru a produce fire și ulterior țesături sau îmbrăcăminte. Asta dacă ele sunt sortate pe culoare şi pe compoziție material.

Această sortare este mai uşor posibilă pentru deşeurile preconsumator din industrie şi mai dificil de realizat pentru deşeurile textile postconsumator, care sunt folosite astăzi mai degrabă ca materie primă desfăcută în fibre de compoziţie mixtă, pentru industria de construcţii, automotive sau mobila. Din deşeurile textile postconsu­mator, de tip bumbac, se reciclează şi se produc şi cantităţi semnificative de lavete industriale”, spune Zoltan Gundisch, preşedin­tele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX), citat de Zf.ro.

ADVERTISEMENT

Tot de la 1 ianuarie 2025, țara noastră va implementa și o ecotaxă pentru reciclarea textilelor. ”De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile.

Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori”, a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai...
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai scumpe țări europene. „Uite și mici, nu m-ai mințit”
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Desert pentru capetele încoronate. Cum se prepară tortul de ciocolată
Desert pentru capetele încoronate. Cum se prepară tortul de ciocolată
Iureş în tot online-ul. Cu cât vinde Gabriela Cristea celebra ciocolată Dubai
Iureş în tot online-ul. Cu cât vinde Gabriela Cristea celebra ciocolată Dubai
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Ce se întâmplă când auzi cucuveaua cântând
Cum să te îmbogățești din nenorocirea altora. Avocații care s-au ocupat de victimele...
Cum să te îmbogățești din nenorocirea altora. Avocații care s-au ocupat de victimele accidentului de la Scânteia, Iași, își conving clienții cu împrumuturi de la un ONG controlat tot de ei
Greşeala pe care o fac mulţi români toamna. Poate fi fatală
Greşeala pe care o fac mulţi români toamna. Poate fi fatală
Soţia lui Cristi Tănase, imagini provocatoare în ziua în care a împlinit 30...
Soţia lui Cristi Tănase, imagini provocatoare în ziua în care a împlinit 30 de ani. Adina Maria şi Dodel sunt în plin divorţ
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele...
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”