De anul viitor, în România apare un nou SGR. Care sunt produsele pe care nimeni nu le va mai arunca la gunoi de acum încolo. Vor fi puncte de colectare și reciclare în toată țara
Anual, în România se aruncă 160.000 de tone de deșeuri textile, dintre care reciclabile ar fi aproape 10%. Din păcate, în prezent, majoritatea cantității de deșeu textil ajunge la groapa de gunoi.
Lucrurile se schimbă radical de la 1 ianuarie 2025. Absolut toate deșeurile textile vor trebui să fie colectate separat. Se va întâmpla exact la fel cum se întâmplă în prezent cu produsele de plastic, hârtie sau din sticlă.
Teoretic, de anul viitor la nivel național ar trebui să vedem containere separate pentru obiectele textile care au ieșit din uz şi care nu mai pot fi valorificate. Această măsura se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene.
Datele spun că România reutilizează şi reciclează mai puțin de 10% din deșeurile textile. În realitate, potențialul ar fi de 30%, dacă ar exista o colectare selectivă corectă. Asta ar trebui să se întâmple din ianuarie.
Periodic, se dispensează de cantități foarte mari de haine vechi și textile neutilizabile. Ele ajung în final la gropile de gunoi. Fără reguli clare, materialele textile sunt în cele din urmă incinerate. Rezultatul: poluarea aerului și a solului.
Specialiștii spun că deșeurile textile pot fi refolosite pentru a produce fire și ulterior țesături sau îmbrăcăminte. Asta dacă ele sunt sortate pe culoare şi pe compoziție material.
”Această sortare este mai uşor posibilă pentru deşeurile preconsumator din industrie şi mai dificil de realizat pentru deşeurile textile postconsumator, care sunt folosite astăzi mai degrabă ca materie primă desfăcută în fibre de compoziţie mixtă, pentru industria de construcţii, automotive sau mobila. Din deşeurile textile postconsumator, de tip bumbac, se reciclează şi se produc şi cantităţi semnificative de lavete industriale”, spune Zoltan Gundisch, preşedintele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX), citat de Zf.ro.
Tot de la 1 ianuarie 2025, țara noastră va implementa și o ecotaxă pentru reciclarea textilelor. ”De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile.
Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori”, a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA, potrivit Adevărul.