News

Apariția unei tulpini Covid-19 în România, tot mai posibilă. Când vom avea răspunsul oficial

Medicii din România vorbesc tot mai des de posibilitatea apariției unei tulpini interne de Covid-19, dată fiind situația epidemiologică din țară. Răspunsul în acest sens îl vom afla cât de curând.
25.10.2021 | 07:26
Aparitia unei tulpini Covid19 in Romania tot mai posibila Cand vom avea raspunsul oficial
ADVERTISEMENT

Valul 4 al pandemiei de Covid-19 a adus o intensificare fără precedent a infectărilor din România. Odată cu înmulțirea cazurilor s-a constatat și o modificare în ceea ce privește simptomatologia observată la pacienți.

Această înrăutățirea accelerată a stării de sănătate a pacienților pozitivi din ultimele săptămâni a ridicat semne de întrebare printre epidemiologi. O parte dintre ei spun că este posibil să vorbim deja de o altă tulpină SARS-CoV-2, de data aceasta una dezvoltată în România.

ADVERTISEMENT

În acest sens, primii care au făcut un pas către aflarea cu certitudine dacă țara noastră este ”gazda” unei noi mutații a bolii sunt cei de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

O tulpină Covid-19, șanse tot mai mari să apară în România. Ar putea avea o transmitere mult mai agresivă

Managerul unității medicale din estul țării, Florin Roşu, spune că simptomele bolii şi evoluţia acesteia nu mai sunt cele constatate în vara trecută. În acest moment nu se mai pune problema întârzierii prezentării la medic, ci a minutelor până când pacienții ajung în stare gravă.

ADVERTISEMENT

În prezent, chiar dacă bolnavii se prezintă la timp într-o unitate medicală, în doar o jumătate de oră pot fi deja pe un pat de la ATI.

Chiar dacă nu se pronunță încă pe tema noii tulpini, şi şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Sf. Spiridon” din Iaşi, Diana Cimpoeşu, aşteaptă rezultatele studiilor făcute de microbiologi în acest sens

ADVERTISEMENT

Ea admite că lucrurile s-au schimbat în valul 4: ”Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da.

În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus medicul Diana Cimpoeşu, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Posibila noua tulpină Covid-19 din România, mult mai agresivă

O altă voce care se pronunță în aceste zile despre posibilitatea unei noi tulpini Covid-19, interne, este imunologul Ștefan Dascălu, de la Universitatea Oxford.

”Nu e exclus să apară o tulpină cu transmitere mai agresivă şi acum, în România, în contextul acesta al răspândirii necontrolate şi cu foarte multe cazuri, într-o populaţie parţial imunizată prin vaccinare şi prin boală. În curând, ne putem trezi cu o tulpină românească.

Aceasta este una dintre marile probleme pe care le avem acum şi din această cauză există şi îngrijorările OMS vizavi de ceea se întâmplă în România”, spune cercetătorul.

Când vom avea răspunsul oficial despre posibila nouă tulpină românească

În acest weekend, medicii din Iaşi au recoltat probe de la câțiva pacienţi Covid-19 pentru a fi efectuată secvențierea şi a se stabili dacă este vorba de o nouă tulpină. În două săptămâni vom ști cu certitudine dacă aceasta există în țara noastră.

”Am decis să recoltăm probe de la câţiva pacienţi care prezintă acest tip de simptomatologie. Efectuăm secvenţierea astfel încât să vedem dacă ne confruntăm cu o nouă tulpină. Răspunsul îl vom afla în două săptămâni”, a anunțat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

ADVERTISEMENT
Tags: