News

Apariție rară în Parcul Mogoșoaia! Animalul care i-a lăsat pe toți fără cuvinte. Este o mutaţie genetică. Video

Apariție rară în Parcul Mogoșoaia, acolo unde oamenii au rămas fără cuvinte după ce au observat un animal ciudat, într-un copac de pe aleea principală
30.08.2021 | 13:01
Aparitie rara in Parcul Mogosoaia Animalul care ia lasat pe toti fara cuvinte Este o mutatie genetica Video
Un animal rar și-a făcut apariția în Parcul Mogoșoaia. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 28 august, în Parcul Mogoșoaia a fost programat un festival medieval chiar pe aleea principală. Lumea nu s-a înghesuit și pentru că în prima parte a zilei a plouat cu găleata, astfel că puținii participanți s-au bucurat în voie de propunerile organizatorilor. Muzică bună, plimbări cu un cal, săbii și elemente de circ, toate au pălit într-o clipă.

O veveriţă albă, adică o raritate în lumea animalelor și-a făcut apariția într-un copac la doar câțiva metri de festival. Deloc impresionată de oameni, aceasta a ieșit dintr-o scorbură mare, a privit spre locul petrecerii, după care a început să mănânce ghinde.

ADVERTISEMENT

Apariție rară în Parcul din Mogoșoaia!

Vorbim despre un exemplar care suferă de albinism, un exemplar observat imediat de trecători care s-au apucat să imortalizeze momentul, dar și să se întrebe ce specie este vietatea din fața lor. Culmea, deși veveriţele sunt animale obişnuite în România și chiar în parcurile bucureștene, exemplarele albe reprezintă o raritate în întreaga lume.

Conform statisticilor dintr-un raport publicat în urmă cu un deceniu, doar o veveriţă din peste 100.000 de exemplare se naşte cu albinism. Specialiștii spun că în clipa de față pot exista câteva exemplare pe întreg continentul.

ADVERTISEMENT

Albinismul este o afecţiune genetică rară, provocată de o mutaţie ce determină absenţa melaninei, pigmentul care colorează pielea, părul şi ochii, rezultatul fiind că aceste animale au pielea şi blana albă, iar ochii lor sunt roşii.

Interesant este că gena care determină albinismul nu este una dominantă, ceea ce înseamnă că urmaşii exemplarelor albinoase pot avea pielea şi blana în culorile obişnuite pentru speciile lor.

ADVERTISEMENT

Animalul rar care şi-a făcut apariţia în Parcul Mogoșoaia

Oamenii au rămas impresionați de prezența veveriței. „A coborât din pom și a venit până aproape de bancă. Am încercat să nu mă mișc, nu a părut deloc surprinsă de mine. Și-a luat ghinde și a urcat în copac.

Acolo stă de peste 15 minute. Din când în când intră în scorbură după care iese la alte poze. Parcă e la paradă, se asigură că toată lumea o fotografiază”, a zis Axineanu Ștefan, un vizitator al parcului, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Nu a deranjat-o muzica de la festival, una care e destul de tare pentru un animal sălbatic, nu au deranjat-o mașinile care trec în apropiere, copiii care țipă, aleargă pe aici, nimic. A făcut poze mai ceva ca un fotomodel adevărat”, a punctat și Constantin Mihaela despre experiența trăită.

Ce este albinismul la animale

De remarcat că albinismul poate apărea la toate speciile de animale, indiferent că este discutăm despre tigrii, pești, arici, bufniț, veverițe sau, culmea, urși polari care și ei pot suferi de așa ceva. Din nefericire, rata de supraviețuire a animalelor cu albinism în sălbăticie este una foarte mică.

Mai mult decât atât, de protejarea animalelor afectate de albinism se ocupă câteva grupuri cum ar fi Societatea de Conservare a Veverițelor cu Albinism. Pentru oameni, aceste exemplare rare reprezintă un adevărat fenomen.

Interesant este că există țări care încearcă să transforme prezența unor astfel de animale într-un adevărat patrimoniu natural. Prima pe listă, Statele Unite ale Americii, țară unde există chiar și un conflict între mai multe orașe pentru desemnarea “patriei veverițelor albe”. Conform statisticilor, în Illinois trăiesc sute de astfel de exemplare, toate fiind protejate prin lege.

ADVERTISEMENT