News

Apartament din Berceni, transformat într-un veritabil muzeu al amintirilor din comunism. Cum poate fi vizitat

23.09.2020 | 10:20
Apartament din Berceni transformat intrun veritabil muzeu al amintirilor din comunism Cum poate fi vizitat
Apartament din Berceni, transformat într-un veritabil muzeu al amintirilor din comunism. Cum poate fi vizitat. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Un apartament din cartierul Berceni a fost transformat de un locatar inventiv într-un veritabil muzeu al amintirilor din comunism.

Aici, cei care s-au născut după 1989 sau erau mici în ultimii ani de socialism, pot cunoaște multe lucruri despre modul de viață al părinților și bunicilor și realitatea de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe cei mai în vârstă, aceștia pot reintra în nostalgia, emoția și amintirile legate de copilăria din anii în care România doar visa la democrație.

Un apartament din Berceni a fost transformat într-un muzeu al amintirilor din comunism

Eduard Peter, un locuitor din Capitală în vârstă de 36 ani, a creat o comunitate online dedicată cartierului său Berceni, iar obiectele colecționate de el, care amintesc de copilăria petrecută în comunism, au fost expuse într-un apartament vechi amenajat ca muzeu.

ADVERTISEMENT

Acesta și-a intitulat locația ”Muzeul Berceni” și a amenajat-o într-un apartament de bloc comunist din Sectorul 4 Bucureşti. Imobilul este mobilat, decorat şi utilat ca în anii comunismului, cu obiecte care se găseau în casele românilor, pe stradă, în magazine și în viața de zi cu zi în general.

De afară, din anul 2020, în ”Berceni Museum” vizitatorii pot da timpul înapoi, la propriu, și pot vedea o parte din anii comunismului și din viața pe care o duceau românii în acea vreme.

ADVERTISEMENT

Din lumea minunată a acestor amintiri nu lipsesc obiecte precum televizorul alb-negru cu lămpi, mileul şi peştele de cristal, mobila închisă la culoare împodobită cu blazoane sculptate, covorul persan, carpete, reşoul electric, sifoanele verzi, fructiera din cristal cu fructe din plastic, telefon cu disc.

Tot aici, vizitatorii mai întâlnesc pegasul copilăriei multora, telefonul public cu fise, lampa de gaz, tranzistorul, căluţul-balansoar din lemn, păpuşile-bebeluş, păpuşile Arădeanca, sticle de lapte, sticle de ulei cu conţinut original, landou din lemn confecţionat la Mediaş în anii ’50 sau uniformele de şcoală (şoimii patriei, pionieri, primară, gimnaziu, liceu).

ADVERTISEMENT

Muzeul din Berceni, o întoarcere la copilărie

Toată lumea care trece pragul muzeului rămâne uimită de locație. Sunt mulți care întreabă dacă exponatele sunt de vânzare, dar sfârşesc prin a aduce ei înşişi obiecte demne de a întregi patrimoniul Muzeului Berceni.

Muzeul din Berceni, o întoarcere la copilărie. Sursa foto: adevarul.ro

”Am recreat atmosfera acelui cămin, pe care-l ştim cu toţii. Am pus nişte odorizante cu miros de gumă turbo şi în contrast cu muzica în surdină… Atmosfera te întoarce în copilărie“, spune Eduard Peter pentru Adevărul.

”Am vizitat de curând muzeul. Mi-a trecut prin faţa ochilor toată copilăria. A fost o ocazie bună să vadă şi copiii atâtea lucruri despre care doar auziseră.

Telefonul public i-a impresionat cel mai mult. Merită vizitat. Nu este cu taxă, dar faceţi o donaţie, omul a investit o avere în acest muzeu, sunt convinsă. Felicitări pentru idee şi munca depusă!”, constată o vizitatoare.

Muzeul din Berceni poate fi vizitat gratuit, prin programare pe pagina de Facebook BerceniMuseum sau la numărul de telefon 0784.500.900, unde va răspunde Grig, custodele, şi el locuitor vechi al Berceniului.

ADVERTISEMENT
Tags: