News

Ape de mină neepurate, într-un râu din Maramureș. Poluarea, semnalată de Apele Române. Video

17.02.2021 | 15:41
Ape de mina neepurate intrun rau din Maramures Poluarea semnalata de Apele Romane Video
Ape de mină neepurate, într-un râu din Maramureș. Poluarea, semnalată de Apele Române. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poluare masivă raportată de compania de stat Apele Române pe un râu din județul Maramureș. Cantități importante de ape de mină neepurate au ajuns în râul Băița.

Incidentul din nordul țării a survenit după ce o cantitate însemnată de apă acumulată din precipitațiile căzute în ultimele luni în județul Maramureș a ajuns din perimetrul minier Nistru prin galeria minieră Câmpurele în râul Băița.

ADVERTISEMENT

În cursul dimineții de miercuri, 17 februarie, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au prelevat probe de apă care au fost trimise pentru analize la Laboratorul de Calitate a Apei.

Râul Băița din Maramureș, poluat cu ape de mină neepurate. Anunțul oficial al Apelor Române

Administrația Națională Apele Române a anunțat miercuri că ape de mină neepurate au ajuns în râul Băiţa, în judeţul Maramureş. În imaginile postate în online se observă nivelul ridicat de poluare.

ADVERTISEMENT

”Ape de mină neepurate au ajuns în râul Băița din județul Maramureș O cantitate însemnată de apă acumulată din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni a ajuns din perimetrul minier Nistru prin galeria minieră Câmpurele în râul Băița. Galeria aparține S.C. Conversmin S.A.

În cursul dimineții, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș din cadrul Apele Române Someș-Tisa au prelevat probe de apă. Laboratorul de Calitate a Apei analizeaza la această oră indicatorii de calitate ai apei.

ADVERTISEMENT

Echipele Inspecției Bazinale de Ape vor ajunge la fața locului pentru evaluarea situației. Vom reveni cu informații, în funcție de evoluția evenimentelor”, anunță compania pe Facebook.

Râul Băița, poluat și în 2020

Nu este pentru prima oară când râul Băița este poluat cu ape miniere. Apa râului care străbate orașul Tăuții Măgherăuș, este poluată constant cu ape de mină care se revarsă în albia râului.

ADVERTISEMENT

În mai 2020, primarul orașului trăgea  un semnal de alarmă către autoritățile competente.

”Stop, poluarea ucide! Râul Băița este poluat de apele din subteranul minelor închise de către Compania Remin! Trag un semnal de alarmă Gărzii de Mediu! Rog sprijin în stoparea acestei fărădelegi, care durează de ani de zile!

Fac un apel către instituțiile abilitate să ne sprijine: Apele Române, Ministerul Mediului, Prefectura Maramureș, pentru a stopa poluarea! În Râul Băița, practic nu este viață! Apa are culoarea maro-arămiu, roșiatică! Am făcut numeroase demersuri până acum! Fără rezultat! Problema este complexă. Doar cu intervenție de la nivel de Guvern se va putea rezolva!

Sunt necesare resurse financiare mari. Dar nu este imposibil. Eu mai sper! Toți munții din jur sunt cu ape poluate în subteran, după închiderea perimetrelor miniere. Demersuri, către cei responsabili, am făcut și voi mai face”, a spus edilul din Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean pentru presa locală.

ADVERTISEMENT