Sport

Apel disperat adresat lui Lewis Hamilton! Familia unui condamnat la moarte cere ajutorul britanicului

Pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton se află în Arabia Saudită pentru a participa la MP care va avea loc duminică. O familie saudită a apelat la el pentru a-l salva pe un condamnat la moarte.
25.03.2022 | 16:53
Apel disperat adresat lui Lewis Hamilton Familia unui condamnat la moarte cere ajutorul britanicului
ADVERTISEMENT

Pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton (Mercedes) se pregătește pentru Marele Premiu de Formula 1 al Arabiei Saudite, de duminică. Familia unui adolescent condamnat la moarte i-a scris multiplului campion mondial, rugându-l să vorbească în numele fiului lor.

Familia unui condamnat la moarte îi cere ajutorul lui Lewis Hamilton

Pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton, de șapte ori campion mondial, a luat de mai multe ori poziție vizavi de respectarea drepturilor omului în Arabia Saudită. El chiar a criticat decizia forului mondial de a organiza curse în această țară.

ADVERTISEMENT

Mă simt confortabil aici? N-aș spune că da. Dar nu este alegerea mea să fiu aici, sportul a ales să fiu aici”, a declarat Hamilton, când Arabia Saudită a organizat, în 2021, primul ei Mare Premiu din istorie.

Ulterior, el a cerut Arabiei Saudite să respecte drepturile omului. Iar acum, o familie saudită a apelat la Lewis Hamilton pentru a vorbi în numele fiului lor, condamnat la moarte.

ADVERTISEMENT

Un adolescent condamnat la moarte este torturat în închisoare

Abdullah al-Howaiti a fost arestat în 2016, când avea 14 ani. El a fost acuzat de jaful unui magazin de bijuterii, incident în urma căruia a fost ucis un polițist.

Familia lui susține, folosind declarații scrise ale martorilor, că adolescentul nu se afla în apropierea magazinului în acel moment. Puștiul a fost inițial condamnat la moarte în 2019. Curtea supremă a Arabiei Saudite a anulat sentința în 2021, dar luna aceasta a fost din nou condamnat la moarte.

ADVERTISEMENT

Cuvintele noastre prin care am cerut dreptate nu au fost auzite. Poate că dacă îi rostești numele, cei care hotărăsc soarta lui vor asculta.

Îți vei face ascultată vocea pentru a-l salva pe Abdullah? Indiferent că este vorba despre conversații private cu autoritățile sau în public, credem că glasul tău poate poate face diferența”, se arată în scrisoarea deschisă, publicată de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Abdullah al-Howaiti a declarat în înregistrările făcute în închisoare, văzute exclusiv de publicația engleză, că după arestare a fost torturat în mod repetat. „Mă băteau de fiecare dată când voiam să mă ridic (n.r. – de la masa de interogatoriu).

Dădeau în mine până leșinam. Mi-au turnat apă pe față, după care au pornit aerul condiționat la temperaturi foarte mici și m-au obligat să stau în dreptul lui timp de o jumătate de oră”, povestește adolescentul. Abdullah al-Howaiti a mai precizat că a fost forțat să participe la torturarea propriului frate.

ONG-ul Reprieve acuză F1 că a minimizat execuțiile din Arabia Saudită

Reprieve, un ONG care apără drepturile omului, dorește ca diriguitorii F1 să nu prelungească până în 2026 contractul pe care-l au cu Arabia Saudită în ceea ce privește organizarea Marelui Premiu.

Prin participarea la cursele din Arabia Saudită, Formula 1 spune efectiv că este de acord ca oamenii să fie condamnați la moarte pentru că au participat mitinguri pro-democrație.

F1 a demonstrat că este capabilă să ia măsuri clare pentru protejarea drepturilor omului când a anulat Marele Premiu din Rusia.

Însă prin faptul că nu răspunde în niciun fel față de execuțiile care au loc în Arabia Saudită demonstrează că are un dublu standard rușinos”, a notat ONG-ul într-un comunicat, conform rmcsport.bfmtv.com.

ADVERTISEMENT