Creșterea nivelului Dunării din ultimele zile, raportată deocamdată în țara vecină, Ungaria, aduce o stare de alertă și în România. Apele Române anunță că 1.000 de saci de nisip vor fi transportați pe sectorul românesc al fluviului.
În ultimele ore, fluviul Dunărea a început să iasă din matcă inclusiv la Budapesta. La noi, apele s-ar putea revărsa cu putere săptămâna viitoare. Dată fiind această amenințare, autoritățile române sunt în alertă.
Vineri, 20 septembrie, Administrația ”Apele Române” anunță pregătiri pentru creșterea nivelului Dunării. Circa 1.000 de saci de nisip vor fi transportați pe sectorul românesc al fluviului.
De asemenea, formațiile de intervenție vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor. În zona Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formația de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenției.
E vorba de un buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Estimările din prezent spun că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.
”De ieri (n.r. joi, 19 septembrie) au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului.
Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii.
Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeş-Vedea au pregătit, deja, 1.000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie“, precizează instituţia.
Într-o intervenție la Radio România Actualități, Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române, a spus că România dispune de aproximativ 1.100 de kilometri de diguri şi alte amenajări pentru protejarea populaţiei şi a zonelor adiacente, de eventualele revărsări ale Dunării.
”Se estimează că viitura care se propagă din bazinul Dunării cu afluenții principali ai Dunării, care la rândul lor aduc un aport de debit Sava, Morava, Tisa, Drava. Viitura de pe Dunăre se va propaga și va intra pe sectorul românesc la Baziaş în data de 28 spre 29 septembrie și va avea o valoare maximă între 9-200 9.500m³/s.
La un asemenea debit, pe care îl estimăm, pe baza datelor pe care le avem astăzi, viitura de pe Dunăre va putea fi tranzitată în siguranță pe sectorul românesc prin linia de apărare pe care o administrăm, respectiv vorbim de 1.100km de diguri și alte amenajări hidrotehnice”, spune Agiu.
Specialiştii de la Apele Române estimează că, în România, Dunărea va avea un debit maxim de 9.200-9.500 de metri cubi pe secundă. Este un volum care poate fi gestionat prin linia noastră de apărare.