News

APIA a anunțat câți bani vor primi crescătorii de animale în 2023. Cererile pentru ajutoare pot fi depuse până pe 15 decembrie

Crescătorii de animale din România vor primi și anul viitor bani de la stat. APIA a anunțat care sunt sumele alocate pentru anul 2023.
30.11.2022 | 13:07
APIA a anuntat cati bani vor primi crescatorii de animale in 2023 Cererile pentru ajutoare pot fi depuse pana pe 15 decembrie
Câți bani vor primi crescătorii de animale în 2023. Anunțul APIA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Informații importante pentru crescătorii de animale din România. Până la mijlocul lunii decembrie, aceștia pot depune cererile privind ajutorul de stat în acest sector de activitate.

Câți bani vor primi crescătorii de animale în 2023. Anunțul APIA

Într-un comunicat postat pe contul oficial de Facebook, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, până pe 15 decembrie, fermierii pot depune cererile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor.

ADVERTISEMENT

Acest demers vizează serviciile ce urmează a fi prestate începând cu 1 ianuarie 2023 până la 30 iunie 2023 inclusiv, a anunţat, miercuri, instituția din subordinea Guvernului.

Sumele de bani acordate de stat pentru perioada amintită sunt de 15 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine.

ADVERTISEMENT

Se mai acordă 5 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi porcine, în cazul serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei.

În același comunicat, APIA mai precizează că, pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale ajutoarele sunt:

ADVERTISEMENT
  • 40 de lei/cap în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte
  • 20 de lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline
  • 7,5 lei/cap în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte
  • 2,5 lei/cap în cazul producţiei de carne
  • 1,5 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină
  • 2 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine
  • 5 lei/cap în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

Documentele necesare pentru cererile APIA privind acesta ajutoare

APIA precizează care sunt documente necesare care trebuie să însoțească cererea iniţială aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023 pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei. E vorba de:

ADVERTISEMENT
  • dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;
  • acreditarea solicitantului pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic al rasei pentru care solicită ajutorul de stat, eliberată de ANZ;
  • lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, avizată de ANZ.

Fermierii mai au nevoie de copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare.

Toate documente trebuie depuse odată cu cererea iniţială şi de către solicitanţii prestatori ai serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale.

”Documentele prezentate în copie vor purta sintagma ‘conform cu originalul’, însușite prin semnătura solicitantului și vor sta la baza operării/verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a ajutorului de stat și la efectuarea verificărilor administrative ulterioare”, se mai arată în comunicatul APIA.

ADVERTISEMENT