News

APIA începe plățile către fermieri. Agricultorii vor primi peste un miliard de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a declanșat duminică, 16 octombrie, campania de plată în avans a fermierilor.
16.10.2022 | 14:22
APIA incepe platile catre fermieri Agricultorii vor primi peste un miliard de euro
APIA a început plățile în avans pentru agricultori/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură începe de astăzi să facă plățile în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în cursul acestui an, informează Agerpres.

Cuantumul sumelor de care vor beneficia fermierii depășește un miliard de euro.

Cuantumurile pentru anul de cerere 2022 au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1209/2022 privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi prin Hotărârea de Guvern nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022” se arată într-un comunicat al APIA.

ADVERTISEMENT

Banii provin din fonduri europene, statele membre ale Uniunii Europene putând plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăţilor directe enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale, prevăzut la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Este vorba de scheme care primesc finanțare prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) şi FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală).

ADVERTISEMENT

Plățile către fermieri se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, acesta fiind stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Campania de plăţi în avans se va desfășura în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022.

Subvențiile pentru sectorul agricol sunt acordate la nivel european, însă nivelul acestora variază în funcție de statele membre.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, agricultorii din România au beneficiat de circa trei miliarde de euro pe an.

Tags: