Dacă ești utilizator de iOS sau de Android poți opta pentru o aplicație care îți spune dacă ești urmărit. Cum tehnologia a evoluat, poate nu știai, dar poți ajunge să fii urmărit fără ca măcar să îți dai seama.
Acum însă, o nouă funcție care ar putea salva vieți a început să fie disponibilă pentru utilizatorii Android. Acesta te va ajuta să afli dacă ești urmărit sau nu cu ajutorul unui Apple AirTag.
Funcția se numește Android “anti-stalking”. Cum funcționează aceasta? Te va anunța dacă cineva a plasat un dispozitiv de urmărire necunoscut în apropierea ta.
Instrumentul, denumit “Unknown tracker alerts” (alerte de urmărire necunoscută), oferă utilizatorilor notificări în cazul în care un un Apple AirTag necunoscut a fost în apropierea lor pentru o perioadă lungă de timp.
Cât costă? Doar 35 de lire sterline, adică în jur de 200 de lei. Menționăm că Apple AirTags sunt dispozitive mici, de mărimea unei monede. Acestea au fost făcute pentru a te ajuta să îți găsești fie bagajele, fie cheile de la mașină prin aplicația Apple ”Find My”.
Cu toate acestea, unele raporturi au arătat că AirTags a fost folosit în mod abuziv ca dispozitiv de “urmărire”. Tocmai din acest motiv, Google a anunțat un parteneriat cu rivalii de la Apple pentru a aborda această problemă.
Când poți să folosești această aplicație prin care afli dacă ești urmărit? Aceasta va apărea pe dispozitivele Android 6.0+ în următoarele luni, începând cu această săptămână.
Potrivit AndroidPolice, vei putea accesa aceste alerte prin intermediul paginii ‘Siguranță și urgență’ din meniul de setări. Tot acolo mai poți putea vedea și toate dispozitivele de urmărire care au fost detectate în ultimele 48 de ore.
Funcția este aproape identică cu una introdusă de Apple pentru iPhone și iPad în luna decembrie a anului trecut. Aceasta înseamnă că un iPhone îți va spune dacă AirTag a fost separat de proprietarul său și a stat în apropierea ta între opt și 24 de ore.
Utilizatorii de iPhone pot, de asemenea, să folosească instrumentul de căutare de precizie pentru a localiza orice AirTag necunoscut care s-a deplasat împreună cu ei.
Parteneriatul dintre Apple și Google pentru a combate utilizarea abuzivă a AirTag-urilor a fost anunțat pentru prima dată în luna martie a acestui an. Iar decizia vine după zeci rapoarte care au arătat că dispozitivele au fost folosite pentru a urmări persoane, în special femei.
Un exemplu este situația în care a ajuns Montana Brown, o vedetă britanică în luna martie. Aceasta le dezvăluia celor de la BBC că a găsit un AirTag ascuns în geanta ei în timp ce se afla într-un aeroport și l-a aruncat în toaletă, arată Mirror.
“Abia când m-am întors acasă și le-am spus câtorva dintre prietenii mei… mi-am dat seama că este atât de înfiorător“, povestea ea. Și nu este singura care a ajuns în această situație.