În ultima vreme, hackerii au reușit să convingă foarte mulți utilizatori să descarce diverse aplicații, fără ca măcar aceștia să știe cât de periculoase sunt.
Deși în primă fază, aplicațiile descărcate nu ne trezesc niciun semn de întrebare, iată în spatele lor se pot ascunde tot felul de viruși și programe malware.
Hackerii le folosesc pentru a face lucruri precum pătrunderea într-un dispozitiv și furtul parolelor sau al acreditărilor bancare online, iar aceștia încearcă mereu trucuri noi. Spre exemplu, la un moment dat, în România, hackerii au trimis și mailuri în numele ANAF.
Cei de la The Sun au aflat recent despre o nouă modalitate pe care escrocii au găsit-o astfel încât să împiedice milioane de victime de pe Android să elimine aplicațiile pline de viruși.
Toate acestea se aflau în Google Play Store până când experții le-au descoperit. Deci, la ce ar trebui să fiți atenți atunci când descărcați o aplicație pentru a nu deveni următoarea victimă a acestora?
Adrianus Warmenhoven, expert în securitate cibernetică la NordVPN, împărtășește câteva sfaturi utile.
Un lucru extrem de important înainte de a descărca o aplicația este să verificăm recenziile, care pot fi mai utile decât credem și ne pot salva când vine vorba de o aplicație periculoasă.
“Pare evident, dar utilizatorii supraveghează mereu aplicațiile pe care le folosesc și nu se sfiesc să îi avertizeze pe ceilalți atunci când găsesc probleme”, explică Warmenhoven.
Un alt lucru care trebuie știut este numărul de descărcări pe care l-a avut aplicația.
“Au existat cazuri în care cifrele de descărcări au fost manipulate de escroci, așa că ar trebui să simțiți cu siguranță dacă o aplicație pretinde că are milioane de descărcări, deși a fost lansată doar de câteva zile”, dezvăluie expertul.
Dezvoltatorii trebuie să detalieze în descrierea Google Play Store ce fel de lucruri vor fi accesate atunci când aplicația va fi descărcată pe telefon.
În cazul în care există permisiuni prea ciudate, de care nu va fi neapărată nevoie, atunci mai bine nu descărcăm aplicația.
Un exemplu dat de expert îl reprezintă o aplicație pentru lanternă, care, de fapt, cere locația utilizatorului.
“Fiți precaut dacă o aplicație cere permisiuni de care nu are nevoie. Nicio aplicație de lanternă nu are nevoie să vă cunoască locația”, avertizează Warmenhoven, potrivit The Sun.
Totodată, acesta a mai adăugat un alt factor important este reprezentat de creatorul aplicației. Dacă numele pe care îl regăsim în descrierea din Google Play Store este unul cunoscut în care avem încredere, atunci putem să descărcăm aplicația fără nicio grijă.
“Pentru o protecție suplimentară, folosiți o rețea privată virtuală, astfel încât tot traficul de internet al telefonului și al computerului să fie criptat și securizat”, a mai punctat acesta.
Din păcate însă, mulți utilizatori nu sunt atenți la aceste detalii și nu citesc mai mereu termenii și condițiile, iar acest lucru este esențial pentru hackeri și nu numai.