News

Aplicația TikTok, în centrul unui nou scandal, în România. MApN acuză propagarea unor scenarii alarmiste de recrutare și mobilizare

Un nou scandal pentru compania TikTok pe teritoriul țării noastre. MApN trage un semnal de alarmă asupra unor idei alarmiste de recrutare și mobilizare
06.12.2024 | 19:06
Aplicatia TikTok in centrul unui nou scandal in Romania MApN acuza propagarea unor scenarii alarmiste de recrutare si mobilizare
Au apărut informații false pe TikTok privind recrutarea în armată pentru frontul din Ucraina. Sursa foto: Colaj foto: mapn.ro / Hepta.ro

În ultimele zile, pe platformele online, mai ales pe TikTok, au apărut numeroase dezinformări legate de presupuse „pregătiri” ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Aceste informații sunt false, iar MApN a subliniat că sunt simple manipulări.

Campanie fake-news pe TikTok, dezmințită de MApN

„În mediul online s-au intensificat, în ultima perioadă, dezinformările referitoare la așa-zise ‘pregătiri’ făcute în mod netransparent de Ministerul Apărării Naționale pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina, pentru a lupta în războiul declanșat de Federația Rusă împotriva țării vecine”, potrivit inforadar.ro.

Conform MApN, unele imagini folosite în aceste campanii provin chiar de la parada militară de 1 Decembrie, dar sunt prezentate în mod distorsionat, pentru a sugera pregătiri de război.

De asemenea, aceste scenarii sunt absurde și urmăresc să creeze panică, fiind propagate masiv de actori care au interese contrare suveranității României și NATO.

„Pentru a le susține, sunt speculate, fie proceduri de rutină efectuate de structurile cu atribuții în domeniul evidenței rezervei de mobilizare, în conformitate cu legislația în vigoare, fie diferite deplasări de coloane militare pe rețeaua rutieră sau pe calea ferată, care sunt prezentate drept pregătiri de război. În acest ultim caz, au fost folosite inclusiv imagini cu coloane de tehnică militară participantă la Parada Militară de la 1 decembrie.

Oricât de absurde ar părea, astfel de scenarii alarmiste și generatoare de panică sunt masiv răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO”, conform sursei citate.

Care este legea în vigoare

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România începând cu 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005, iar Ministerul Apărării Naționale nu are în vedere reintroducerea acestuia. Recrutarea rezerviștilor se bazează exclusiv pe voluntariat.

Serviciul militar obligatoriu poate fi reinstituit doar în situații excepționale, precum starea de război, mobilizare sau asediu, conform prevederilor legale.

De asemenea, MApN respinge ferm dezinformările privind presupuse „pregătiri” pentru trimiterea de trupe românești în Ucraina, subliniind că aceste speculații sunt false și lipsite de orice fundament real.

România, ca membră a NATO, beneficiază de garanții de securitate fără precedent. Toate măsurile luate pe plan național și aliat sunt exclusiv defensive, vizând protejarea teritoriului național și descurajarea oricărei agresiuni. Cetățenii sunt îndemnați să se informeze doar din surse oficiale pentru a evita manipulările legate de securitatea națională.