News

Aplicație online pentru depunerea documentelor de șomaj tehnic. Anunțul oficial al Ministerului Muncii

29.04.2020 | 12:52
Aplicatie online pentru depunerea documentelor de somaj tehnic Anuntul oficial al Ministerului Muncii
O aplicație online a fost lansată pentru depunerea documentelor de șomaj tehnic începând cu data de 1 mai. Sursă foto: Facebook Ministerul Muncii
ADVERTISEMENT

O aplicație online a fost lansată pentru depunerea documentelor de șomaj tehnic începând cu data de 1 mai.

Aplicație online pentru depunerea documentelor de șomaj tehnic

Ministerul Muncii a anunțat că aplicația online pentru depunerea documentelor de șomaj tehnic va asigura o procesare mai rapidă, o evidenţă mai bună a actelor transmise şi va fi facilitat accesul la formularele ce trebuie completate.

ADVERTISEMENT

”Documentele necesare pentru obţinerea şomajului tehnic, vor fi transmise, începând de vineri, 1 mai 2020, prin Registratura electronică pusă la dispoziţie de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, https://aici.gov.ro/home”, precizează Ministerul Muncii.

Cererile vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizaţia solicitată şi vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar, CNP, etc.

ADVERTISEMENT

600.000 de români au fost sprijiniți prin șomaj tehnic în prima etapă

Prin aplicaţia aici.gov.ro vor fi transmise atât documentele pentru plăţile făcute prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cât şi pentru cele care sunt gestionate de Ageţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Șomajul tehnic va fi înlocuit cu alte măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri după 15 mai, data la care se va încheia starea de urgență. Guvernul lucrează în acest moment la un pachet de susținere a reluării activității de către companiile care și-au trimis angajații în șomaj tehnic.

ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci zile, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut un bilanț după prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic și a anunțat că peste 600.000 de români au fost sprijiniți prin această măsură.

Tot mai mulți angajați se plâng că au fost chemați la muncă, deși au fost trimiși în șomaj tehnic de către angajator. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis că astfel de situații ar trebui să fie reclamate la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

ADVERTISEMENT

Numărul  contractelor suspendate de la debutul stării de urgență ajunseseră săptămâna trecută la 1.005.508. Creșterea este de peste 100.000 față de raportarea precedentă a Ministerului  Muncii și Protecției Sociale care, joi, a anunțat 901.623 contracte suspendate.

ADVERTISEMENT