Life

Aplicațiile de pe telefoanele Android care te pot lăsa imediat fără bani. Șterge-le neapărat dacă le ai instalate

Aplicațiile de pe mobilele Android care îți iau banii din conturi. Elimină-le imediat dacă sunt instalate în aparatul tău.
05.07.2024 | 08:20
Aplicatiile de pe telefoanele Android care te pot lasa imediat fara bani Stergele neaparat daca le ai instalate
Aplicațiile de pe mobilele Android care îți iau banii din conturi. Elimină-le imediat dacă sunt instalate în aparatul tău. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Aplicațiile de pe telefoanele Android care te pot lăsa imediat fără bani. Șterge-le neapărat dacă le ai în telefon. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) îi avertizează pe românii care folosesc aceste programe.

Aplicațiile de pe mobilele Android care îți iau banii din conturi. Elimină-le imediat dacă sunt instalate în aparatul tău

Aplicațiile de pe mobilele Android care îți iau banii din conturi. Elimină-le imediat dacă sunt instalate în aparatul tău pentru că sunt o mare amenințare. DNSC susține că este vorba de un tip de malware, denumit Rafel Remote Access Tool (RAT).

ADVERTISEMENT

Acesta este conceput pentru sistemele Android și oferă atacatorilor acces complet la dispozitivele infectate. Hackerii gestionează aparatele de la distanță fără ca utilizatorii să fie conștienți de prezența lor.

Malware-ul poate evita detecția pentru perioade extinse, fapt care îi sporește eficiența în cadrul atacurilor. În urmă cu puțină vreme a fost semnalat și pe teritoriul țării noastre, motiv pentru care oamenii trebuie să fie atenți atunci când descarcă o aplicație.

ADVERTISEMENT

În afară de România, ultima campanie, desfășurată în 2024, a avut drept ținte entități de rang înalt, pe o arie geografică destul de largă, care cuprinde Australia, China, Franța, Germania, Italia, Pakistan și Statele Unite ale Americii.

Ce aplicații de pe telefoanele Android trebuie evitate

În unele atacuri, victimele au fost convinse să instaleze RAT-ul prin intermediul unor aplicații foarte cunoscute, printre care se numără Black WhatsApp și Story Saver for Instagram. De asemenea, utilizatorii s-au trezit urmăriți atunci când au descărcat aplicații de suport sau soluții antivirus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care folosec telefoane cu sisteme Android trebuie să fie extrem de atenți la atacurile care au loc prin email-uri. Acestea e-mailuri folosesc, de obicei, tehnici de inginerie socială pentru a convinge destinatarii să deschidă documente atașate.

Mai mult decât atât, destinatarii sunt convinși să acceseze site-uri web infectate, instalând astfel malware-ul pe dispozitivele proprii. Din păcate, niciunul dintre aceste atacuri cibernetice nu necesită acces cu drept de administrator (root).

ADVERTISEMENT

Așa se face că hackerii reușesc să opereze cu succes pe dispozitive cu sisteme de operare nemodificate. Rafel RAT funcționează foarte bine pe Android 12 și versiunile anterioare, însă au fost înregistrate atacuri reușite și asupra dispozitivelor cu Android versiunea 13.

Totodată, utilizatorii de Android trebuie să fie atenți la mesajele text sau platformele de social media care răspândesc link-uri către aplicații sau site-uri web infectate. Aplicațiile false care sunt distribuite prin magazine de aplicații neoficiale sau link-uri de descărcare directă trebuie ignorate complet.

Oamenii pot fi înșelați să viziteze site-uri web compromise sau false care exploatează vulnerabilități în sistemul Android sau folosesc tehnici de inginerie socială pentru a convinge utilizatorii să descarce malware-ul.

„Nu ezitați să contactați Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în cazul în care suspectați că dispozitivele din cadrul entității dumneavoastră au fost compromise sau sunteți subiectul unui atac cibernetic”, a transmis DNSC pe site-ul personal.

ADVERTISEMENT
Tags:
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului:...
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului: „Bun venit!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni....
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni. Medicii au stabilit totul
Drumul care îi scapă pe șoferi de traficul infernal. Acces mai rapid spre...
Drumul care îi scapă pe șoferi de traficul infernal. Acces mai rapid spre mare
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie...
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie căsătorită s-a plâns de o situație care pare rușinoasă pentru familia ei
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le...
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le storcesc pe față!”. De ce se ferește total, ca să nu-și distrugă vocea?