Life

Aplicațiile prin intermediul cărora telefonul îți este urmărit. Semnele dezvăluite de experți

Cum îți dai seama că telefonul tău este urmărit. Experții au dezvăluit la ce aplicații trebuie să fii atent și cum să procedezi.
20.05.2023 | 11:46
Aplicatiile prin intermediul carora telefonul iti este urmarit Semnele dezvaluite de experti
Care sunt semnele prin care îți dai seama că anumite aplicații îți urmăresc telefonul. Sursa foto: colaj Fanatik/ Freepik
ADVERTISEMENT

Un expert cibernetic a dezvăluit care sunt semnalele de alarmă prin care îți dai seama că telefonul tău este urmărit. Toți utilizatorii de smartphone, indiferent dacă este vorba despre sistem de operare Android sau IOS trebuie să fie atenți.

Aplicațiile prin care îți este urmărit telefonul. Cum îți dai seama

Există mai multe semne prin care îți poți da seama că telefonul tău este urmărit. Ba chiar unii utilizatori de Whatsapp s-au plâns ca aplicația îi înregistra în timpul nopții, ceea ce l-a făcut pe Elon Musk să reacționeze, punând paie pe foc în conflictul cu Mark Zuckerberg.

ADVERTISEMENT

Kristina Balaam, un expert cibernetic, a dezvăluit principalele semnale de alarmă prin care îți dai seama că telefonul tău este urmărit prin intermediul unor aplicații. Acest lucru se întâmplă uneori, iar utilizatorii nici măcar nu au habar.

Astfel, expertul a întocmit o listă pentru a-i preveni pe oameni. În plus, prin această metodă poate fi spionat orice smartphone, indiferent dacă vorbim despre un iPhone sau de un telefon cu sistem de operare Android.

ADVERTISEMENT

„Dacă o aplicație pentru iPhone sau Android solicită acces la funcții ale dispozitivului care nu au sens pentru ceea ce face aplicația, ar putea colecta în mod intenționat sau neintenționat mai multe informații decât ar trebui”. Acesta este primul semn că telefonul tău ar putea fi urmărit, după cum a dezvăluit Kristina Balaam, cercetător senior în domeniul amenințărilor la Lookout.

„Acesta ar putea fi un caz de securitate slabă a aplicației sau este un semn de activitate rău intenționată. Versiunile mai noi ale sistemelor de operare vor notifica de obicei utilizatorii când o aplicație dorește să acceseze anumite funcții, cum ar fi locația sau camera.

ADVERTISEMENT

Dar dacă aplicația nu are nevoie de acces pentru funcția intenționată sau vedeți o solicitare de acces la un moment care nu are sens (de exemplu, solicitarea datelor de locație atunci când nu utilizați o hartă), este un steag roșu”, a continuat expertul care a explicat cum poate fi telefonul urmărit prin intermediul aplicațiilor, conform thesun.co.uk. 

Pentru ce sunt necesare permisiunile cerute de unele aplicații

După cum a dezvălui specialista, permisiunile permit aplicațiilor să funcționeze corect: Google Maps are nevoie de locație, iar Instagram are nevoie de camera foto sau de fotografii pentru a oferi un set complet de funcții.

ADVERTISEMENT

Dar unele aplicații pot folosi  sau cer în mod abuziv permisiuni de care nu au cu adevărat nevoie și, astfel, îți poate fi urmărit telefonul. De aceea, este bine să verifici ce permisiuni ai acordat aplicațiilor tale, iar acest lucru este foarte ușor.

Dacă deții un iPhone, accesează Setări > Confidențialitate și securitate și apoi apăsă pe Raport privind confidențialitatea aplicației. Astfel, vei putea vedea și activitatea aplicațiilor în rețea.

Pe versiunile recente de iOS, ești avertizat cu un punct luminos portocaliu sau verde atunci când o aplicație vă accesează microfonul sau camera. Cât despre Android, pentru a verifica dacă telefonul îți este urmărit accesează Setări > Confidențialitate > Manager de permisiuni.

Dacă ceva pare suspect, este posibil să fii spionat. Ia în considerarea ștergerea acestor aplicații de pe dispozitiv, mai ales nu le folosești prea des sau dacă au primit mai multe recenzii negative de la ceilalți utilizatori.

ADVERTISEMENT
Tags: