News

Apocalipsa gunoaielor amenință și Craiova. De la 1 august, sănătatea oltenilor ar putea fi pusă în pericol

De la 1 august, apocalipsa gunoaielor ar putea pune stăpânire și pe municipiul Craiova, reședința județului Dolj.
31.07.2021 | 12:00
Apocalipsa gunoaielor ameninta si Craiova De la 1 august sanatatea oltenilor ar putea fi pusa in pericol
ADVERTISEMENT

Rând pe rând, orașe importante din România se confruntă cu problema gunoaielor. Din diferite motive, aceste deșeuri sunt lăsate să zacă pe străzi, iar riscul unor infecții este extrem de ridicat, dat fiind faptul că ne aflăm într-o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate.

Situația cu care s-au confruntat cetățenii Sectorului 1 din Capitală, care au dat la tot pasul peste munți de gunoaie pe străzile celui mai important oraș al țării, are șanse mari ca, de la 1 august, să fie prezentă și în Craiova.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, județul Dolj și municipiul Craiova au intrat și ele în rândul zonelor care se confruntă cu problema deșeurilor. Cetățenii din Bănie sunt extrem de îngrijorați și fac un apel la autoritățile competente să rezolve situația.

Craiova, amenințată de apocalipsa gunoaielor. De la 1 august, sănătatea oltenilor ar putea fi pusă în pericol

Județul Dolj s-a remarcat în ultimii ani prin modul în care a gestionat problema deșeurilor, una greu de rezolvat în alte zone. Autoritățile din zonă au acordat o atenție specială sistemului de management integrat al deșeurilor, în conformitate cu normele europene de mediu.

ADVERTISEMENT

În prezent, situația s-a schimbat radical. Pericolul blocării județului cu deșeuri, așa cum s-a întâmplat în Sectorul 1, este ridicat.

Cauza principală ar fi birocrația de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj. Panicați de scenariul ca zi de zi să își ducă traiul printr gunoaie, cetățenii apelează la premier, la ministrul Mediului și chiar la președintele României.

ADVERTISEMENT
Craiova, amenințată de apocalipsa gunoaielor. De la 1 august, sănătatea oltenilor ar putea fi pusă în pericol

Cauza problemelor cu gestionarea gunoaielor din Craiova

În Craiova și în județul Dolj, problema în ceea ce privește gestionarea gunoaielor a apărut în momentul în care, din cauza prelungirii pentru mai bine de un an și jumătate a eliberării actelor de reglementare de către APM Dolj, prin blocarea procedurii normale de autorizare a depozitării deșeurilor, a fost indusă o criză artificială în întreg județul.

Dacă situația nu se va ameliora, această modificare ar putea să-și facă văzute efectele în zilele următoare. Mai exact, depozitul de deșeuri al Primăriei Municipiului Craiova situat în localitatea Mofleni se va confrunta cu imposibilitatea recepției deșeurilor din județul Dolj și orașul Craiova.

ADVERTISEMENT

Rezultatul va fi unul crunt pentru olteni: în Bănie, gunoaiele vor rămâne pe străzi și problemele create populației vor fi identice cu cele pe care le-au avut cetățenii din Sectorul 1 al Capitalei.

Cetățenii din Craiova au aflat deja de evoluția îngrijorătoare a situației și fac un apel către oficialii de la APM Dolj.

”Este un lucru inadmisibil! Sperăm că se va rezolva cât se poate de repede și sperăm din tot sufletul ca doamna Monica Daniela Mateescu de la APM Dolj să înțeleagă și să rezolve această problemă.

Nu am mai trăit așa ceva niciodată și nici nu vrem să ne gândim că nu se va rezolva această problemă”, spune un locuitor din cartierul Craiovița Veche, administrator al unui imobil de locuințe.

Sectorul 1 al Capitalei, în stare de alertă din cauza gunoaielor

În urmă cu o săptămână, prefectura Capitalei a decis să declare stare de alertă în Sectorul 1, pentru a rezolva criza gunoaielor. Astfel, deșeurile vor putea fi ridicate în regim de urgență.

Problema din sectorul administrat de Clotilde Armand s-a acutizat extrem de mult în ultimele luni. În cererea de adoptarea a cererii privind starea de alertă, edilul a adus ca argument faptul că în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, ar reprezenta o criză cu riscuri multiple.

ADVERTISEMENT
Tags: