News

Apple va deveni prima companie ce valorează 3 trilioane de dolari! PIB-ul României e de 12 ori mai mic!

Apple se îndreaptă cu pași repezi către valoarea de 3 trilioane de dolari. Va deveni, astfel, prima companie din lume care este cotată la o asemenea valoare.
14.12.2021 | 13:39
Apple va deveni prima companie ce valoreaza 3 trilioane de dolari PIBul Romaniei e de 12 ori mai mic
Apple va deveni în curând prima companie ce valorează 3 trilioane de dolari. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Apple este de ani buni cea mai valoroasă companie din lume, iar în viitorul cât se poate de apropiat, firma fondată de Steve Jobs va depăși un nou record.

Compania americană se îndreaptă cu pași repezi către o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari, asta după ce a avut un ultim deceniu fulminant în ceea ce privește creșterea valorii.

ADVERTISEMENT

Valoarea unei acțiuni trebuie să ajungă la 182,86 de dolari, pentru ca Apple să atingă o capitalizare de 3 trilioane de dolari. A fost foarte aproape de această valoare, însă prețul acțiunilor a scăzut și s-a închis la 175,74 de dolari. Asta se traduce într-o valoare totală a acțiunilor de 2,883 trilioane de dolari.

Doar în ultima săptămână, acțiunile Apple au crescut cu 11%. În ultimul an, creșterea a fost de 30%, iar investitorii sunt încrezători că și de acum încolo, clienții vor plăti bani buni pentru produsele și serviciile Apple.

ADVERTISEMENT

Creșterea este din ce în ce mai accelerată

Remarcabil este și faptul că parcursul de la valoarea de 2 la cea de 3 trilioane de dolari a durat doar 16 luni. În tot acest timp, compania a păstrat un avans față de alți giganți din lumea tech, precum Alphabet și Amazon, care au crescut masiv datorită serviciilor furnizate populației generale în pandemie.

În comparație cu această creștere, cea anterioară, de la 1 la 2 trilioane de dolari, a durat doi ani de zile.

ADVERTISEMENT

”Este acum una dintre cele mai bine cotate companii din piață, ceea ce arată că dominația tehnologiei americane în lume este o certitudine. Totodată, arată și că investitorii sunt încrezători că Apple va continua să țină stindardul și în viitor”, spune Brian Frank, manager de portofoliu la Frank Capital, care și-a vândut acțiunile Apple în 2019, când acestea erau în creștere. ”Se pare că acțiunile se îndreaptă în cea mai bună direcție.”

Apple s-ar putea bucura de noi surse de venit în viitor, având în vedere că ar putea lansa o mașină proprie. Investitorii estimează că vor continua creșterile în zona aplicațiilor și serviciilor TV, care sunt încă departe de cota de 65% pe care o reprezintă vânzările de iPhone-uri. Asta consideră Daneil Morgan, senior manager de portofoliu la Synovus Trust Company.

ADVERTISEMENT

Trecerea de pragul de 3 milioane de dolari i-ar aduce o nouă ”medalie de onoare” lui Tim Cook, care a preluat compania după ce Steve Jobs a renunțat la șefia acesteia în 2011.

”Tim Cook a făcut o treabă incredibilă în ultimii 10 ani, reușind să crească prețul acțiunilor Apple cu peste 1.400%”, spune Edward Moya, analist OANDA.

Acțiunile Apple, creștere spectaculoasă de la an la an

Acțiunile Apple au oferit o creștere de 22% anual încă din anii ’90, în vreme ce indexul S&P 500 a oferit mai puțin de 9% pe an, în aceeași perioadă.

Odată ce Apple va depăși valoarea de 3 trilioane de dolari, pentru că e doar o chestiune de timp, Microsoft va rămâne singura companie ce valorează mai mult de 2 trilioane de dolari. Următoarele din lista celor mai valoroase companii sunt Amazon și Tesla, care au depășit fiecare valoarea de 1 trilion de dolari.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Microsoft chiar depășise Apple, în jurul valorii de 2,6 trilioane de dolari. La momentul respectiv, de la finele lui octombrie, Apple anunța că problemele din lanțul de aprovizionare ar putea afecta creșterea companiei până la finele anului.

Emergența unor tehnologii noi precum 5G, realitatea augmentată sau cea virtuală, dar și inteligența artificială ar putea ajuta Apple și alte companii tech să rămână preferatele investitorilor, pe măsură ce economia globală lasă în urmă pandemia, iar presiunea de pe lanțul de aprovizionare scade.

Ajungând la valoarea de 3 trilioane de dolari, companie Apple ajunge să fie de 12 ori mai mare decât PIB-ul României. În 2020, acesta a avut o valoare de 248,7 miliarde de dolari. Nu sunt multe țări care să aibă un PIB mai mare decât valoarea de piață a companiei americane. În fapt, sunt doar patru țări care au un PIB mai mare de 3 trilioane de dolari, SUA, China, Japonia și Germania.

ADVERTISEMENT