ADVERTISEMENT
News

Apple, acuzată de practici neloiale în Uniunea Europeană. Ce sancțiuni riscă gigantul american

Autor: George Stanciu | 27.04.2021 | 13:57
Apple, acuzată de practici neloiale în Uniunea Europeană. Ce sancțiuni riscă gigantul american
Apple, acuzată de practici neloiale în Uniunea Europeană. Ce sancțiuni riscă gigantul american. Sursa foto: hepta.ro.

Comisia Europeană este pregătită să acuze în mod oficial Apple de încălcarea legilor antitrust, din cauza practicilor companiei în App Store.

ADVERTISEMENT

Comisia a investigat în ultimii doi ani dacă Apple a încălcat sau nu regulile cu privire la competiția comercială din Uniunea Europeană, prin prisma politicilor din magazinul de aplicații App Store. Totul a pornit de la o plângere din 2019 a celor de la Spotify.

La vremea respectivă, mărul discordiei îl reprezenta procentajul de 30% din încasări, pe care gigantul tech îl oprea din câștigurile totale ale unui dezvoltator de aplicații

În 2020, Comisia Europeană a deschis două investigații antitrust, una legată de App Store, iar cealaltă având ca subiect serviciul Apple Pay. Momentan, CE se va pronunța în prima din cele două privințe, însă nu este clar ce măsuri vor fi luate împotriva companiei.

ADVERTISEMENT

Spotify s-a plâns în repetate rânduri că Apple se folosește de magazinul de aplicații pentru a împiedica inovația și a limita opțiunile utilizatorilor în favoarea propriului serviciu de streaming muzical, Apple Music.

”Taxa Apple”, criticată de multe companii prezente în App Store

Și cei de la Rakuten au făcut o plângere similară. Conform acestora, e o practică neloială din partea Apple să ia un comision de 30% pentru ebook-urile vândute prin App Store, când în același timp își promovează propriul serviciu, Apple Books, arată theverge.com.

Cunoscută ca ”taxa Apple”, această taxă de 30% din venituri a fost criticată de mai multe companii. Firma americană, însă, își apără practicile și susține că veniturile rezultate de aici sunt destinate mentenanței magazinului virtual de aplicații.

ADVERTISEMENT

Cu toate că gigantul din Cupertino și-a apărat aceste decizii, a luat și câteva măsuri pentru a mai atenua presiunea la care compania este supusă de legiuitori. Anumite aplicații de streaming video nu mai trebuie să plătească ”taxa Apple”, iar dezvoltatorii care au câștigat mai puțin de 1 milion de dolari pe an plătesc doar 15% în loc de 30%.

Totuși, astfel de mișcări au fost insuficiente pentru a calma spiritele la nivelul Comisiei Europene. Astfel, în următoarele zile, vom afla modul în care Uniunea Europeană este pregătită să răspundă în fața unor practici neloiale ale uneia dintre cele mai mari companii americane.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT