News

Apple vrea să-și readucă angajații la birou. Ce decizii au luat ceilalți giganți ai tehnologiei

Apple dorește ca angajații să se întoarcă la birouri până în septembrie, cel puțin trei zile pe săptămână. Google merge pe aceeași idee, dar Facebook și Twitter nu se grăbesc.
04.06.2021 | 18:44
Apple vrea sasi readuca angajatii la birou Ce decizii au luat ceilalti giganti ai tehnologiei
ADVERTISEMENT

Unora dintre membrii personalului Apple li se va oferi opțiunea de a lucra restul de două zile la distanță, în vreme ce echipele care necesită muncă în persoană la birou se vor întoarce timp de patru sau cinci zile.

Apple vrea să-și readucă angajații la birou. Ce decizii au luat ceilalți giganți ai tehnologiei

Potrivit unei note interne transmise de șeful Apple Tim Cook, personalul va putea aplica pentru șansa de a lucra de la distanță timp de două săptămâni pe an. Cu toate acestea, managerii vor trebui să aprobe cererile de lucru la distanță.

ADVERTISEMENT

Cook a spus că, în ciuda unei tranziții ușoare către munca la distanță, aceasta nu a fost un înlocuitor adecvat pentru colaborarea în persoană. „În ciuda a tot ceea ce am reușit să realizăm în timp ce mulți dintre noi suntem separați, adevărul este că ne-a lipsit ceva esențial din ultimul an: ne-am lipsit unii altora”, a scris el în documentul citat de BBC.

„Apelurile prin videoconferință au micșorat distanța dintre noi, cu siguranță, dar există lucruri pe care pur și simplu nu le poate reproduce. Știu că nu sunt singurul căruia îi lipsește zumzetul activității, energia, creativitatea și colaborarea întâlnirilor noastre personale și sentimentul de comunitate pe care l-am construit cu toții”, a adăugat Cook.

ADVERTISEMENT

Apple a crescut din ce în ce mai mult în timpul pandemiei, veniturile sale globale urcând cu 50% de la an la an, în mare parte din cauza creșterii vânzărilor de iPhone.

Compania a fost, de asemenea, mai conservatoare în ceea ce privește politica de lucru de la domiciliu decât alți giganți tehnologici.

ADVERTISEMENT

Facebook și Twitter nu se grăbesc să-și aducă angajații la birou. Google îi cheamă din septembrie

Facebook a anunțat anul trecut că angajații săi ar putea lucra acasă cu normă întreagă atâta timp cât vor primi aprobarea managerului lor.

Șeful executivului Twitter, Jack Dorsey, a anunțat o politică similară în mai 2020. Twitter le-a spus angajaților că pot lucra de acasă „pentru totdeauna” dacă doresc, în timp ce compania privește viitorul după pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Decizia a venit în timp ce gigantul rețelelor sociale a declarat că măsurile sale de lucru de la domiciliu în timpul blocării au fost un succes. Dar a mai precizat că va permite lucrătorilor să se întoarcă la birou dacă vor alege când se redeschide.

Dar Google a anunțat recent o ofertă similară celei a Apple pentru a readuce mai mulți oameni în birouri timp de trei zile pe săptămână.

Angajații Google din întreaga lume pot continua să lucreze de la distanță până în septembrie, după care pot alege între a reveni la biroul lor pre-pandemic, a lucra dintr-un birou Google într-un alt oraș sau a lucra permanent de oriunde, dacă rolul lor o permite, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Noua politică, care va intra în vigoare la 1 septembrie, a fost împărtășită angajaților într-o notă a CEO-ului Google Sundar Pichai, a confirmat purtătorul de cuvânt.

Pichai a spus că se așteaptă ca 60% din forța de muncă globală a companiei să se întoarcă la birourile lor pre-pandemice câteva zile pe săptămână, în timp ce 20% se vor muta la un alt birou, iar restul de 20% vor lucra de acasă.

Este o ușoară schimbare a planului anterior al Google, conform căruia toți angajații ar fi revenit la birou trei zile pe săptămână, un model pe care l-a adoptat deja Uber. Google are aproximativ 140.000 de angajați în întreaga lume, cu birouri în aproape 170 de orașe și 60 de țări.

ADVERTISEMENT