Life

Apreciat în toată lumea, Johnny Răducanu a murit singur şi sărac în România: “Am fost scos la pensie ca…portar”

Johnny Răducanu, veteranul muzicii de jazz, apreciat de o țară întreagă, dar și peste hotare s-a stins din viață în urmă cu mai bine de zece ani.
29.10.2022 | 15:24
Apreciat in toata lumea Johnny Raducanu a murit singur si sarac in Romania Am fost scos la pensie caportar
Johnny Răducanu a încetat din viață la aproape 80 de ani, pe 19 septembrie 2011. Sursă foto: Captură YouTube
ADVERTISEMENT

Johnny Răducanu s-a născut în 1931 și a încetat din viață la data de 19 septembrie 2011. A avut o copilărie extrem de dificilă, însă asta nu l-a împiedicat să spere la mai bine. Pe când era mic, marele maestru vindea ziare și a ajuns chiar să lucreze și la croitorie. Ulterior a avut șansa să petreacă timp cu mătușa Sanda, care avea și un pian.

Johnny Răducanu și-a dorit să rămână în România

A învățat să cânte după ureche, iar mai apoi s- angajat într-o formație specializată de muzică sud-americană. Nu a durat mult, iar Johnny Răducanu a devenit o legendă a jazzului din România, dar și la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

Putem spune că Johnny Răducanu a avut o carieră impresionantă. Numele său s-a auzit și peste hotare, americanii numindu-l ”Mr. Jazz of Romania”. De asemenea, în 1987 acesta a devenit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.

Deși viața i-a oferit nenumărate oportunități, Johnny Răducanu a decis să rămână fidel țării sale și a ales să rămână în România, loc unde și-a construit cariera. În final însă, alegerea nu s-a arătat a fi una destul de bună, iar asta a putut vedea chiar actorul în ultimii săi ani din viață.

ADVERTISEMENT

În 2011, cu puțin timp înainte de a înceta din viață, vetarnul muzicii de jazz era nevoit să se descurce lunar cu aproape 100 de euro. După zeci de ani de carieră, acesta a ajuns să încaseze o pensie de doar 429 de lei lunar.

Cum a ajuns Johnny Răducanu să încaseze o pensie de 100 de euro?

La un moment dat, marele artist povestea că în 1990 a ajuns să fie scos la pensie ca portar, iar personalul i-ar fi spus să se mulțumească cu banii primiți.

ADVERTISEMENT

Deși a avut prieteni care au încercat să îl convingă să se mută în Statele Unite și să nu se chinuie cu pensia de 100 de euro, artistul a preferat să rămână în țară.

”Vreo 20 de ani, am avut cartea de muncă la Electrecord, iar în 1990 am fost scos la pensie ca … portar. Mi-au spus cei de la «Personal» să tac din gură şi să spun mersi că îmi dă şi atât. Dar, recunosc, a fost alegerea mea”, dezvăluia artistul într-un interviu acordat în 2011.

ADVERTISEMENT

Johnny Răducanu și-ar fi dorit mai multă atenție din partea statului român

Veteranul muzicii jazz suferea și de diabet, însă continua să meargă la unele concerte, chiar dacă se mișca destul de greu. Era supărat pe atitudinea statului român și știa că merită mai mult, însă nu prea mai avea ce să facă.

”În mod normal, ar trebui ca statul român să aibă grijă de un personagiu ca mine”, dezvăluia într-un interviu marele artist.

În ciuda sumelor încasate lunar, veteranul muzicii jazz nu s-a plâns niciodată de bani. La un moment dat, tot ce își dorea era să fie sănătos și să petreacă cât timp mai are cu cei dragi. ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate”, dezvăluia el.

Marea sa iubire a fost Geta Costin. Cei doi s-au căsătorit în 1962 însă au decis să meargă pe drumuri separate, după opt ani de zile. Pentru că încă se iubeau, după ce au semnat actele de divorț, cei doi au început să se înțeleagă și mai bine.

Marea iubire a lui Johnny Răducanu

Johnny Răducanu o descria pe fosta sa soție ca fiind ”o lumină blândă”, dar și ”un dar de la Dumnezeu”. De când s-au întâlnit, viața artistului s-a schimbat complet, iar ce a simțit cu ea a fost de-a dreptul unic.

Au fost prieteni, iubiți, dar și soți, iar artistul declara că a avut ocazia de a trăit acest sentiment doar odată în viață.

”O lumină blândă a fost în viața mea Geta Costin. A fost un dar de la Dumnezeu întâlnirea cu ea, pentru că mi-a schimbat viața. (…) Am înlocuit menajul nostru care scăpata, cu o prietenie totală, cu o afecțiune constantă și dezinteresată.

E un sentiment greu de atins, acela de camaraderie supremă, sinceră, nepervertită, necondiționată, e un spațiu care nu este la îndemână oricărui cuplu, acela al iubirii în sensul predicat de Hristos, pentru celălalt, la fel ca pentru ține însuți.”, spunea Johnny Răducanu.

În final însă, în ciuda activității sale și a aprecierii publicului larg, artistul a rămas singur, dar și sărac în ultimele clipe din viața sa.

ADVERTISEMENT
Tags: