Aproape 10 milioane de oameni au pierdut lupta cu cancerul în 2020

Georgiana Dicu   
în HotNews
15/12/2020, 22:36
Aproape 10 milioane de oameni au pierdut lupta cu cancerul în 2020
Aproape 10 milioane de oameni au pierdut lupta cu cancerul în 2020 Foto: hepta.ro

Cancerul a ucis aproape 10 milioane de oameni în 2020, în vreme ce alte 19,3 milioane au fost diagnosticate anul acesta cu un tip de cancer.

Estimarea Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul OMS se bazează pe date din 185 de ţări asupra a 36 de tipuri de cancer.

Cele mai multe decese sunt cauzate de cancerul pulmonar, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Peste jumătate dintre decese au fost înregistrate în Asia.

Una din cinci persoane dezvoltă cancer la un moment dat

Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a dat publicității o nouă estimare potrivit căreia cancerul este responsabil de aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, iar anul acesta numărul cazurilor de cancer diagnosticate se ridică la 19,3 milioane, relatează EFE.

Estimarea se bazează pe date din 185 de ţări asupra a 36 de tipuri de cancer. 9,95 milioane de persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, de orice vârstă, și-au pierdut viața din cauza acestei afecțiuni, 58,3% în Asia, urmată de Europa (19,6%) şi de America Latină şi Caraibe (7,2%).

Potrivit comunicatului emis marţi de IARC, una din cinci persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieţii. De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

Cancerul care cauzează cele mai multe decese este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) şi de sân (6,9%), în cazul ambelor sexe, la orice vârstă.

Cele trei tipuri de cancer care ucid cei mai mulți bărbați sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) şi colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest pe primul loc este cancerul de sân (15,5%), urmat de cel pulmonar (13,7%) şi cel colorectal (9,5%).

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depăşind cancerul pulmonar. Unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar. Printre factorii de risc identificaţi se numără amânarea sarcinii, mai puţini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală şi lipsa activităţii fizice.

În 2040, agenţia cu sediul în oraşul francez Lyon, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creştere de 47% în comparaţie cu 19,3 milioane în acest an.

IARC a admis că este deocamdată prea devreme pentru a cunoaşte impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei afecţiuni şi a subliniat că estimările publicate marţi, pe baza tendinţelor incidenţei şi a mortalităţii din anii precedenţi, nu au luat-o în considerare.

Închide ×