News

Aproape 100 de milioane de euro furați în trei ani. Doi români, implicați într-o uriașă înșelăciune online. Promiteau câștiguri fabuloase

Doi români sunt implicați într-o uriașă înșelăciune online. Aproape 100 de milioane de euro ar fi fost furați în trei ani de la zeci de mii de investitori.
12.05.2023 | 17:24
Aproape 100 de milioane de euro furati in trei ani Doi romani implicati intro uriasa inselaciune online Promiteau castiguri fabuloase
Doi români, implicați într-o uriașă înșelăciune online: aproape 100 de milioane de euro furați în trei ani. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doi români sunt implicați într-o uriașă înșelăciune online. În decurs de trei ani, aproape 100 de milioane de euro au fost furați de la peste 30.000 de investitori cărora li se promiteau câștiguri fabuloase.

Doi români, implicați într-o uriașă înșelăciune online: aproape 100 de milioane de euro furați în trei ani

DIICOT anunță, într-un comunicat, că o grupare infracțională a reuşit să înşele circa 33.000 de mici investitori prin metoda “investment fraud”. Aceasta constă în atragerea de fonduri prin asistenţă telefonică pentru investiţii în platforme online fictive. Clienților le se promit o serie de câștiguri substanțiale.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, procurorii au realizat mai mult percheziţii domiciliare. Ele au ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat. Acesta a pus bazele mai multor centre de asistenţă telefonică implicate în comiterea de infracţiuni de tip “investment fraud”.

Oamenii legii spun că verificările s-au realizat în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Germania. Gruparea nu acționa doar în România. S-au întreprins percheziţii și în Israel, Bulgaria şi Georgia.

ADVERTISEMENT

Cum acționa această grupare infracțională

DIICOT anunță că gruparea suspectată de fraudă a activat în perioada 2017-2020. În acest interval s-au înființat mai multe centre de asistenţă telefonică. Prin utilizarea metodei “investment fraud”, membrii grupării au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane. Prejudiciul total al acestor clienți este de peste 89 de milioane de euro.

Victimele infractorilor online au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online. În spatele acestora erau membrii grupării. În realitate, investițiile promise nu erau efectuate. Toate sumele de bani virate de clienți erau colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

ADVERTISEMENT

Inițial, micii investitori erau convinși să investească sume cuprinse între 200 şi 250 de euro. Aveau promisiunea că vor obține profituri uriașe. După ce trimiteau banii, victimele erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari. Acestea le promiteau obţinerea unor profituri mai mari decât cele prezentate iniţial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.

Mai multe centre de asistență telefonică, create și în România. Zeci de persoane activau în ele

Din datele DIICOT aflăm că cei doi români care erau membri ai acestei grupări au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică. Aici activau între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi. Acesteau aveau origini în Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba.

ADVERTISEMENT

La perchezițiile domiciliare efectuate, procurorii anti-mafia au descoperit şi ridicat pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare. Vorbim de ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani, respectiv 124.170 de euro, 84.850 de lei şi 75.400 de dolari.

În urma verificărilor, două persoane urmărite internaţional au fost identificate şi arestate. ”Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL. Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din Poliţia Română. La activităţile din România au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei din Germania”, mai notează DIICOT în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags:
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”