În debutul ședinței de guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a cerut înființarea unui grup de lucru sub directa sa coordonare, după cele două cutremure înregistrate în această săptămâna din județul Gorj. Acesta va prezenta un raport cu situația la zi a clădirilor care necesită reabilitare.
Șeful Executivului a prezentat și o serie de date extrem de îngrijorătoare în ceea ce privește situația mai multor unități de învățământ din țară. Ciucă a precizat că, în prezent, sunt 118 școli care au fost evaluate cu risc seismic 1.
Nicolae Ciucă a anunțat că a decis ca aceste unități școlare să intre imediat în reabilitare. Primul-ministru a cerut Ministerului Dezvoltării să facă mai facile procedurile de obținere a avizelor pentru documente.
Ce reprezintă gradul I de risc seismic. ”Imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7. Aici se încadrează, de regulă, imobilele construite înainte de anul 1977”.
De asemenea, conform declarațiilor premierului din ședința Executivului de miercuri, în prezent în România sunt 60 de școli care se reabilitează printr-un program finanțat prin Banca Mondială.
”Avem 60 de școli care se reabilitează printr-un program finanțat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 școli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice.
Am cerut, de asemenea, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până obține un aviz”, a menţionat premierul.
În contextul dramelor din Turcia, acolo unde mii de clădiri, dintre care multe noi, s-au prăbușit în urma cutremurelor de pe 6 februarie, Nicolae Ciucă spune că a cerut să se facă verificări pentru a se afla dacă firmele turce au construit și la noi.
”Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia și a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcții în zona unde s-a produs cutremurul, și deja au fost nominalizate, să se verifice dacă au construit în România și, în funcție de rezultat, să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituții în parte”, mai afirmă premierul Nicolae Ciucă.