News

Aproape 13.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia intră în șomaj tehnic. Ce se întâmplă cu prima de Paște

11.04.2020 | 12:02
Aproape 13000 de angajati de la Complexul Energetic Oltenia intra in somaj tehnic Ce se intampla cu prima de Paste
ADVERTISEMENT

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis ca toți cei aproape 13.000 de angajați să intre în șomaj tehnic începând de luni, 13 aprilie.

Aproape 13.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia intră în șomaj tehnic

Intrarea în șomaj tehnic a celor aproximativ 13.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia se va face prin rotație, ca măsură preventivă la împiedicarea răspândirii coronavirusului.

ADVERTISEMENT

”Decizia a fost luată atât din considerente economice, fiindcă cererea de energie la ora aceasta este foarte mică, cât și pentru protejarea salariaților într-o perioadă în care se anunță a fi un vârf al acestei situații”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

”Cererea este foarte mică. Vineri, spre exemplu, am funcționat cu un grup la Rovinari și un bloc la Craiova, o putere în jur de 360 de megawați”, a mai spus Burlan pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Angajații vor lua primă de 1.300 de lei de Paște

În prima etapă, în șomaj tehnic vor intra pentru patru săptămâni angajații de la termocentralele Turceni, Jilț Sud, Jilț Nord, Peșteanași Husnicioara, iar la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa se va sta acasă două săptămâni.

În a doua etapă vor intra în șomaj tehnic carierele din Motru și termocentrala de la Ișalnița. Perioada de șomaj tehnic la Complexul Energetic Oltenia se va încheia la începutul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

Angajații au primit bonuri valorice pentru cărbune în valoare de 1.080 de lei și bonurile de masă la valoarea de 20 de lei fiecare, conform contractului colectiv încheiat la 1 aprilie.

Până la sfârșitul lunii aprilie, salariații vor primi și câte 1.300 de lei sub formă de tichete cadou, de Ziua Muncii, acești bani reprezentând în fapt fosta primă de Paște.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile pe care guvernul le va lua în plină criză, însă nu a lămurit momentan în ce mod vor avea de suferit bugetarii. Aparent, angajații din sistemul public vor fi într-o formă legală de șomaj tehnic, dar vor merge la lucru „15 zile din 30”. Rămâne de văzut cum va arăta decizia finală a Guvernului Orban, din punct de vedere legal. Pentru că, atâta timp cât angajatul ar intra în șomaj tehnic e ilegal să meargă la lucru.

ADVERTISEMENT