News

Aproape 20.000 de conturi ale politicienilor corupți, criminalilor sau dictatorilor, descoperite la o bancă din Elveția. Cine e pe listă

Aproape 20.000 de conturi ale politicienilor corupți, criminalilor sau dictatorilor, descoperite în Elveția. Ei își ascundeau banii la Credit Suisse, una dintre cele mai mari bănci private ale lumii.
21.02.2022 | 09:40
Aproape 20000 de conturi ale politicienilor corupti criminalilor sau dictatorilor descoperite la o banca din Elvetia Cine e pe lista
Aproape 20.000 de conturi ale politicienilor corupți, criminalilor sau dictatorilor, descoperite la o bancă din Elveția. Cine e pe listă
ADVERTISEMENT

O investigație jurnalistică amplă a dus la descoperirea a circa 18.000 de conturi bancare deschise în Elveția ale unor persoane suspecte, de la politicieni corupți la membrii ai grupărilor mafiote.

Politicienii corupți și membrii crimei organizate își ascundeau banii în Elveția

Ce aveau aceștia în comun este că își ascundeau banii la Credit Suisse, una dintre cele mai mari bănci private ale lumii.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre cea mai mare scurgere de informații care a avut loc în această țară, iar informațiile despre conturi au intrat în posesia Proiectului pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP) și a ziarului local Süddeutsche Zeitung.

„Oamenii nu ar trebui să aibă acces la sistem dacă ceea ce poartă sunt bani corupţi. Banca are datoria clară de a se asigura că fondurile pe care le gestionează au provenienţă clară şi legitimă”, a spus Graham Barrow, expert independent în criminalitatea financiară.

ADVERTISEMENT

În prezentarea făcută de OCCRP, Elveția este numită o țară „draconică” cu „secrete bancare”, unde orice om poate să își ascundă banii obținuți în mod dubios, chiar ilicit.

Nimeni nu putea să îi tragă pe aceștia la răspundere pentru banii murdari care ajungeau în conturile elvețiene, dar acest lucru se poate schimba odată cu această scurgere de informații.

ADVERTISEMENT

„Băncile elvețiene au fost sinonime cu secretul timp de decenii. Dar ceea ce este bun pentru clienții bogați ai băncilor poate fi rău pentru toți ceilalți.

Când politicienii corupți sau reprezentanți ai crimei organizate apelează la Elveția pentru a-și proteja banii de privirile indiscrete, victimele crimelor lor nu îi vor mai vedea niciodată.

ADVERTISEMENT

Și odată ce banii murdari ajung într-un cont bancar elvețian, sunt liberi să meargă oriunde. Legile draconice ale secretului bancar din Elveția au făcut aproape imposibil ca alte guverne sau jurnaliști să tragă la răspundere industria. Până acum”, este prezentarea făcută de cei de la OCCRP.

Cine sunt persoanele de pe listă

Pe lista persoanelor care au fost demascate că își ascundeau banii în conturi din Elveția se află un  spion din Yemen implicat în tortură, elitele din Venezuela care sunt acuzate că au jefuit compania petrolieră de stat sau un membru al mafiei italiene.

De asemenea, printre cei care își ascundeau banii acolo se află și un traficant de persoane din Filipine sau un miliardar care a ordonat uciderea iubitei sale.

Banca a dezmințit toate acuzațiile și a spus că: “Credit Suisse respinge cu fermitate acuzațiile și concluziile despre presupusele practici de afaceri ale băncii”.

ADVERTISEMENT
Tags: