În această perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat controale ample la mai multe restaurante din țară. Din cauza neregulilor constatate, aproape 30 de locații au fost închise.
Într-un comunicat transmis vineri, 14 februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că a început controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la operatorii economici prestatori de servicii de alimentație publică – restaurante.
Agenții ANPC au verificat în total 178 operatori economici la nivel național. În final, au fost identificate abateri la 142 dintre aceștia. Aproape 30 dintre ei s-au ales cu activitatea suspendată temporar.
În urma celor constatate, unitățile din sectorul HoReCa au fost aspre sancționate. S-au dat 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.269.500 de lei.
Au fost și 52 de avertismente, iar măsuri de remediere a deficientelor au fost dispuse pentru 28 de operatori economici. Pentru aceștia s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate.
De asemenea, au mai fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman peste 2.100 de kg de produse neconforme, notează cei de la Agerpres.ro.
Majoritatea restaurantelor verificate au arătat o lipsă crasă de respect față de clienți. Astfel, în bucătăriile lor, inspectorii au găsit frigidere cu gheaţă şi murdărie, tigăi cu grăsime arsă, produse fără etichetă şi fără data deschiderii, precum şi coşuri de gunoi neconforme.
Au existat situații în care băuturile răcoritoare erau ţinute direct pe podea. Totodată, pentru spălarea vaselor se foloseau bureți de sârmă. S-au mai găsit și multe produse expirate. În plus, depozitarea alimentelor era incorectă, iar multe ustensile erau murdare sau neprofesionale.
Lista completă a neregulilor: