News

Aproape 30 de restaurante din țară închise de ANPC. Nereguli majore depistate: mizerie și mâncare expirată

ANPC a derulat în ultimele zile controale la peste 170 de restaurante din țară. În urma neregulilor constatate, aproape 30 de locații au fost închise.
14.02.2025 | 21:24
Aproape 30 de restaurante din tara inchise de ANPC Nereguli majore depistate mizerie si mancare expirata
Zeci de restaurante din țară închise de ANPC. Sursa foto: Facebook / ANPC / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În această perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat controale ample la mai multe restaurante din țară. Din cauza neregulilor constatate, aproape 30 de locații au fost închise.

ANPC a închis temporar zeci de restaurante din țară

Într-un comunicat transmis vineri, 14 februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că a început controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la operatorii economici prestatori de servicii de alimentație publică – restaurante.

ADVERTISEMENT

Agenții ANPC au verificat în total 178 operatori economici la nivel național. În final, au fost identificate abateri la 142 dintre aceștia. Aproape 30 dintre ei s-au ales cu activitatea suspendată temporar.

În urma celor constatate, unitățile din sectorul HoReCa au fost aspre sancționate. S-au dat 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.269.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Au fost și 52 de avertismente, iar măsuri de remediere a deficientelor au fost dispuse pentru 28 de operatori economici. Pentru aceștia s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate.

De asemenea, au mai fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman peste 2.100 de kg de produse neconforme, notează cei de la Agerpres.ro.

ADVERTISEMENT

Lista neregulilor grave depistat de ANPC la restaurantele din țară

Majoritatea restaurantelor verificate au arătat o lipsă crasă de respect față de clienți. Astfel, în bucătăriile lor, inspectorii au găsit frigidere cu gheaţă şi murdărie, tigăi cu grăsime arsă, produse fără etichetă şi fără data deschiderii, precum şi coşuri de gunoi neconforme.

ADVERTISEMENT

Au existat situații în care băuturile răcoritoare erau ţinute direct pe podea. Totodată, pentru spălarea vaselor se foloseau bureți de sârmă. S-au mai găsit și multe produse expirate. În plus, depozitarea alimentelor era incorectă, iar multe ustensile erau murdare sau neprofesionale.

Lista completă a neregulilor:

  • În blocul alimentar, s-au utilizat produse și proceduri nesigure, cum ar fi: spații frigorifice cu depuneri masive de gheață, tăvi de cuptor deformate și cu arsuri, tigăi cu grăsime arsă, materii prime cu termen depășit, coșuri de gunoi neconforme (fără pedale și capac), materii prime fără elemente de identificare și caracterizare, produse finite depozitate incorect în spațiile frigorifice și utilizarea unor ustensile neprofesionale, precum bureți de sârmă pentru igienizarea veselei.
  • Produse cu data limită de consum depășită utilizate pentru prepararea mâncărurilor finite.
  • Materii prime fără etichete martor, depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment, lipsa datei deschiderii produselor, graficele de monitorizare a temperaturii incomplete, utilizarea ambalajelor reutilizate și abateri repetate ale procedurilor de igienă.
  • Lipsa evidențierii produselor provenite din produs decongelat și nereguli în ceea ce privește înscrierea valorilor nutriționale pe etichete.
  • Lipsa informațiilor necesare în lista de meniu, precum proveniența produselor din congelate, declarația nutrițională, ingredientele și alergeni, comercializarea ciorbelor cu carne separată de lichid și utilizarea agregatelor neigienizate corespunzător.
  • Suprafețe de lucru cu depuneri de grăsime și praf, echipamente din bucătărie cu depuneri de grăsimi arse și resturi alimentare, agregate frigorifice neigienizate, lipsa plasei de insecte la bucătărie și lipsa verificării metrologice pentru cântar.
Tags: