News

Aproape 5.000 de civili ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse. ONU anunță că cifrele reale sunt mult mai mari

La mijlocul acestei săptămâni, ONU a anunțat că, de la debutul invaziei ruse, aproape 5.000 de civili ucraineni au murit. Organizația Națiunilor Unite subliniază că cifrele reale sunt mult mai mari.
29.06.2022 | 20:31
Aproape 5000 de civili ucraineni au murit de la inceputul invaziei ruse ONU anunta ca cifrele reale sunt mult mai mari
ONU: aproape 5.000 de civili ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 29 iunie, Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a prezentat situația din Ucraina în ceea ce privește numărul victimelor în rândul civililor.

ONU: aproape 5.000 de civili ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse

Din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, un număr de 4.731 de persoane au fost ucise, în rândul civililor, anunță Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

ADVERTISEMENT

În același timp, reprezentanții ONU recunosc că cifrele reale sunt mult mai mari, dat fiind faptul că luptele sunt în desfășurare și situația din teren este greu de stabilit.

Matilda Bogner, șefa Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, a fost cea care a prezentat aceste date, notează Ukrinform.net. Ea a mai adăugat că, în total, s-au înregistrat peste 10.000 de victime, morți sau răniți.

ADVERTISEMENT

”Civilii continuă să suporte greul ostilităților. Până în această săptămână, am documentat peste 10.000 de oameni care au fost uciși sau răniți, printre care 4.731 au fost uciși”, a spus Bogner.

În mod oficial, conform ONU, au murit, de la debutul invaziei ruse, 1.812 de bărbați, 1.225 de femei și 289 de copii.

ADVERTISEMENT

Pentru alți 41 de copii și 1.364 de adulți, sexul nu a fost încă determinat din cauza rănilor extrem de grave.

Peste 200 de spitale și aproape 300 de școli distruse de bombardamente în Ucraina

Potrivit aceleiași Matilda Bogner, Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina a raportat distrugerea a 202 instituții medicale și 272 de instituții de învățământ din întreaga țară. Și în acest caz, reprezentanta ONU a specificat că cifrele reale sunt mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Datele culese de Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) au la bază informațiile obținute în urma a 11 vizite pe teren, deplasări în trei locuri de detenție, 517 interviuri cu victime și martori ai încălcărilor drepturilor omului, precum și din alte surse.

ONU ar putea trimite, în perioada următoare, o nouă echipă de anchetă în Ucraina. Marți, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a edifica faptul că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească.

ADVERTISEMENT