News

Aproape 50% din populația adultă a României, vaccinată cu o doză anti-Covid. Gheorghiță: ”Persoanele vulnerabile au nevoie cât mai rapid de vaccinare”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, transmite că ne apropiem de jumătate din populaţia adultă a țării vaccinată anti-Covid cu cel puţin o doză.
05.01.2022 | 23:12
Aproape 50 din populatia adulta a Romaniei vaccinata cu o doza antiCovid Gheorghita Persoanele vulnerabile au nevoie cat mai rapid de vaccinare
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a dezvăluit miercuri, 5 ianuarie 2022, că până în prezent, un procent de 49,4% dintre adulții României au administrată prima doză de vaccin împotriva coronavirusului.

În ceea ce privește situația întregii țări, la nivel național procentul de imunizare a atins 41,3%, din cel 70% stabilit de specialiști ca unul eficient pentru stoparea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Rata de vaccinare în România a ajuns la 41,3%

Coordonatorul campaniei de vaccinare naționale a dezvăluit și că rata de imunizare în rândul populației de peste 12 ani este de 47%.

”Până la acest moment, rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%. Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză.

ADVERTISEMENT

Din populaţia eligibilă, de peste 12 ani, şi trebuie să ţinem cont de faptul că ne referim la populaţie rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară INS, este de 41,3%”, a informat Gheorghiţă după şedinţa de guvern, potrivit Agerpres.

Românii din categoria 40-70 ani, cei mai mulți vaccinați anti-Covid

De asemenea, medicul militar a mai dezvăluit că românii cu vârste între 40 şi 70 de ani sunt vaccinați în proporție de peste 52%, adică cel mai mult dintre toate categoriile.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță atrage atenția, de altfel, că persoanele cu afecțiuni cronice riscă să dezvolte forme severe, de aceea trebuie să se imunizeze cât mai rapid.

”Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă. Este estimată la circa 26%. Or, dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era de 71 de ani.

ADVERTISEMENT

Aş vrea să atrag atenţia că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecţiuni cronice sau persoanele vârstnice au nevoie să fie cât mai rapid protejate prin vaccinare, pentru că în felul acesta se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire”, a mai adăugat medicul militar.

Valeriu Gheorghiţă a mai dat asigurări că toate persoanele care au peste 12 ani pot fi imunizate și cu doza a treia anti-Covid.

”De menţionat, pentru că am văzut câteva informaţii eronate în spaţiul public, că persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani pot fi vaccinate şi în cabinetele de medicină de familie atunci când medicul de familie va solicita doze pediatrice pentru această grupă de vârstă”, a mai clarificat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în ulimele 24 de ore și-au administrat vaccinul 33.260 români: 8.029 prima doză, 4.976 a doua doză și 20.255 doza booster.

ADVERTISEMENT