Potrivit autorităților, din totalul celor circa trei mii de firme cu capital majoritar austriac ce activează pe piața din România, aproape o treime au datorii la bugetul de stat.
După ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen dezamăgirea înregistrată în rândul populației a luat forma unui mișcări de protest, cel puțin declarativ, la adresa firmelor austriece ce activează pe piața din România.
Câteva mii de români și-au închis conturile la cele două bănci cu capital majoritar austriac din România, unele restaurante nu au mai acceptat plata cu cardurile emise de aceste bănci, iar pe rețelele de socializare oamenii au început o campanie de boicotare a produselor austriece.
Chiar dacă, așa cum economiștii au subliniat, această campanie miza pe lovirea intereselor companiilor austriece, aceste companii au fost totuși alături de țara noastră cel puțin din propriul interes economic.
Acum, datele prezentate de Profit.ro, arată că aproape o mie de firme cu capital majoritar austriac ce sunt prezente pe piața din țara noastră aveau spre finalul anului trecut datorii la bugetul de stat.
„La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat”, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor transmis către publicația Profit.ro.
Potrivit sursei citate cele aproape 900 de firme au datorii de aproape 400 de milioane de lei la bugetul de stat, mai exact 391,8 milioane de lei, dintre care 192,6 de milioane reprezintă arierate nerecuperabile.
Arieratele nerecuperabile sunt obligațiile bugetare restante pentru care organele fiscale nu pot iniția sau continua măsurile de executare silită, aceasta fiind suspendată fie printr-o hotărâre judecătorească sau e vorba de firme aflate în insolvență.
Publicația Profit.ro scrie că, deși suma de 391,8 milioane de lei este una importantă, ea este infirmă în raport cu suma totală pe care ANAF o avea de recuperat.
Astfel, la finalul lunii septembrie datele oficiale arătau că arieratele pentru toată economia se ridicau la suma de 34,46 miliarde de lei, din care 23,17 miliarde lei la bugetul de stat (taxe și impozite), iar restul la bugetele de sănătate și de pensii.