Rezolvarea problemei deficitului bugetar va fi principala prioritate a noului guvern, iar una dintre soluţiile pentru diminuarea acestuia se referă la reducerea cheluielilor din bani publici. Fostul ministru al Finanţelor, Marcel Boloş, a dat câteva exemple de astfel de cheltuieli care ar putea fi limitate.
În calitate de fost ministru al Finanţelor, Marcel Boloş a fost întrebat care sunt cheltuielile anuale ale statului pentru pentru bonusuri, sporuri, premii sau prime pentru angajaţii din sectorul de stat. În total, acestea se apropie astfel de trei miliarde de euro.
„Suma este de 13,7 miliarde de lei. Asta nu include indemnizaţia de hrană, nu include norma de hrană, nu include plata cu ora, nu include norma de echipamente care se adaugă cheltuielilor de personal”, a declarat Marcel Boloş.
Referitor la norma şi indemnizaţia de hrană, plata cu ora şi alte astfel de plăţi suplimentare, cheltuielie bugetare trec de 50 de miliarde de euro, după cum spune fostul ministru.
Întrebat la cât se ridică valoarea acestor cheltuiel, Boloş a răspuns: „Aici nu aş putea să vă dau un răspuns, pentru că sunt multe tipuri, să zicem aşa, drepturi care se adaugă celor salariale şi care duc la suma 164 de miliarde de lei (cheltuieli de personal ale statului – n.r.)„.
Cât priveşte reducerile de cheltuieli bugetare, Marcel Boloş este de părere că trebuie analizată fiecare categorie de funcţionari publici şi analizate până la cele mai mici amănunte toate beneficiile pe care acestea le au. „Nu cred în această tranşare a problemei sporurilor, aşa, printr-o regulă generală, însă cred că acele sporuri, cum l-am amintit, cele de condiţii vătămătoare, fără discuţie, trebuie reconsiderate pentru a asigura o corectă utilizare a banilor din sectorul public”, a explicat el.
Marcel Boloş a dat exemplu că unul dintre sporurile la care s-ar putea renunţa este cel de antenă, pe care unii angajaţi din sistemul bugetar îl primesc pe motiv că există riscul să fie iradiaţi. „S-a dat ca şi exemplu această restructurare a numărului de personal şi a ceea ce înseamnă uneori structuri supradimensionate ale autorităţilor şi instituţiilor publice, dar şi celebrul exemplu cu antena pusă pe clădirea unei instituţii publice pentru care se primeşte un spor la salariu de 15%.
Sunt exemple care ţin de bunul simţ şi prima măsură care a fost anunţată ca prioritate a fost reducerea de cheltuială publică”, a mai spus Marcel Boloş. Sportul de antenă se ridică la 15% din salariu.