News

Apropiații lui Putin, semnale contradictorii despre un eventual atac nuclear. Occidentul, dușmanul comun

Un fost consilier al lui Putin amenință Occidentul cu un atac nuclear, însă un alt apropiat al președintelui rus spune că Moscova va ataca doar în caz că va fi atacată
22.09.2022 | 09:46
Apropiatii lui Putin semnale contradictorii despre un eventual atac nuclear Occidentul dusmanul comun
Vladimir Putin a evocat din nou amenințarea armelor nucleare Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Într-o declarație înfricoșătoare, un fost consilier al lui Vladimir Putin a susținut că Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme nucleare împotriva țărilor occidentale, inclusiv împotriva Marii Britanii.

Apropiații lui Putin, semnale contradictorii despre un eventual atac nuclear

Întrebat în emisiunea Today de la BBC Radio 4 dacă rachetele nucleare ar putea viza Londra, politologul rus Serghei Markov a spus „da, este posibil”.

ADVERTISEMENT

Markov a fost întrebat dacă crede că liderul rus a făcut o amenințare clară nu doar de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina, ci și de a începe un război nuclear general care ar ucide pe toată lumea.

El a răspuns „nu pe toată lumea”, dar a adăugat că „ar putea ucide mulți oameni în țările occidentale”, relatează Wales Online.

ADVERTISEMENT

„Era absolut clar că Rusia nu are război împotriva Ucrainei. Rusia nu are niciun motiv să folosească arme nucleare tehnice împotriva ucrainenilor. Ucrainenii sunt frații noștri, dar ucrainenii sunt ocupați de țările occidentale”, a mai declarat Markov.

După ce a avertizat că este „posibil” ca Rusia să lanseze rachete nucleare asupra Londrei, Markov a amenințat: „Aș spune că toată lumea din această lume se gândește acum la războiul nuclear. Acest război nuclear ar putea fi rezultatul comportamentului nebun al președintelui Statelor Unite ale Americii Joe Biden și al prim-miniștrilor Marii Britanii Boris Johnson și Liz Truss.”

ADVERTISEMENT

„Suntem oameni pașnici în Rusia, dar putem răspunde”

„Oamenii din Londra ar trebui să înțeleagă că această amenințare vine de la Liz Truss, care este agresorul. Opriți războiul împotriva Rusiei pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el.

Cu toate acestea, un alt aliat al lui Putin, Evgheni Popov, a dat o evaluare foarte diferită. Popov, membru al Dumei din partea partidului Rusia Unită a lui Putin, a declarat pentru BBC:

ADVERTISEMENT

„Nu vom ataca mai întâi țările occidentale. Nu vom face vreun masacru nuclear în lume. Nu este politica noastră. Nu este practica noastră. Suntem oameni pașnici în Rusia, dar putem răspunde dacă ne-ați ataca”.

Între timp, avertismentul lui Vladimir Putin conform căruia Rusia va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” pentru a se proteja a fost respins ca „zdrăngănit de sabie” de prim-ministrul Liz Truss.

Truss, vorbind la New York, unde participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a spus că este important pentru ea să fie la întâlnirea cu colegii lideri „pentru că ne confruntăm cu o situație internațională atât de dificilă cu războiul din Ucraina început de Vladimir Putin”.

ADVERTISEMENT