News

Aprovizionarea Ucrainei cu arme și echipamente, coordonată de o mână de specialiști. Cum sunt pregătite transporturile

Un grup puțin cunoscut de la Comandamentul European al SUA din Germania îndeplinește cererile de armament și echipamente ale Ucrainei cu donații din peste 40 de țări.
31.07.2022 | 17:35
Aprovizionarea Ucrainei cu arme si echipamente coordonata de o mana de specialisti Cum sunt pregatite transporturile
Celula coordonează și antrenarea militarilor ucraineni pentru a utiliza armamentul Foto: Ivor Prickett pentru The New York Times
ADVERTISEMENT

Este nevoie de eforturi considerabile pentru a ajuta Ucraina să lupte cu rușii. Spre exemplu, în cazul unui transport recent de obuziere de 105 milimetri, Marea Britanie a donat armele, iar Noua Zeelandă a instruit soldații ucraineni cum să le folosească și a furnizat piese de schimb. Iar Statele Unite au furnizat muniția și vehiculele pentru a le remorca și au transportat încărcătura către o bază de lângă granița cu Ucraina.

Celula militară specială care face posibilă aprovizionarea Ucrainei cu arme și echipamente

Coregrafia secvenței a fost treaba a zeci de specialiști în logistică militară instalați într-o încăpere mare și sigură de la mansarda sediului Comandamentului European al SUA din Germania. Gruparea puțin cunoscută joacă un rol esențial în menținerea armatei ucrainene înarmate și echipate, pe măsură ce nevoile sale de luptă devin mai complicate.

ADVERTISEMENT

Potrivit The New York Times, celula poate fi definită ca o încrucișare între un registru de nuntă pentru bombe, gloanțe și artilerie cu rachete și o versiune militară a FedEx (serviciu american de curierat n.r.).

Ofițeri în uniformă din peste două duzini de țări încearcă să potrivească cererile Ucrainei cu donații de la mai mult de 40 de națiuni, apoi aranjează să mute transporturile pe calea aerului, terestră sau maritimă din țările donatoare la granița Ucrainei pentru preluare. Toate în aproximativ 72 de ore.

ADVERTISEMENT

„Fluxul a fost non-stop”, a declarat contraamiralul R. Duke Heinz, logistician-șef al Comandamentului European, unui grup mic de reporteri care au vizitat centrul logistic săptămâna trecută.

Pe măsură ce războiul brutal de cinci luni pare să se apropie de o nouă fază – cu Ucraina punând bazele unei ofensive majore în sudul țării – liderii și comandanții politici ucraineni presează Statele Unite și ceilalți aliați ai săi să accelereze și lărgi fluxul de arme și muniții.

ADVERTISEMENT

„Ucraina are nevoie de putere de foc și muniție pentru a rezista atacurilor și pentru a riposta armelor rusești care lansează aceste atacuri din interiorul propriului teritoriu al Ucrainei”, a declarat săptămâna trecută, la Washington, secretarul Apărării Lloyd J. Austin III. „Înțelegem urgența și facem eforturi pentru a menține și a intensifica impulsul donațiilor.”

Sistemele de rachete HIMARS, în fruntea listei

Mai multe arme furnizate de americani, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate sau HIMARS, se află în fruntea listei de dorințe a Ucrainei. Dar la fel sunt și dronele înarmate și avioanele de luptă. Generalul C.Q. Brown, șeful de stat major al Forțelor Aeriene, a sugerat săptămâna trecută că Statele Unite sau unul dintre aliații săi europeni ar putea trimite avioane de luptă în Ucraina în următoarele săptămâni sau luni.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au declarat recent că vor trimite încă patru M142 HIMARS în Ucraina, adăugându-se celor zece lansatoare de rachete mobile aflate deja pe teren. Soldații ucraineni le-au folosit pentru a distruge zeci de posturi de comandă rusești, poziții de apărare aeriană și depozite de muniții, spun oficialii ucraineni și americani.

„Acest lucru a încetinit semnificativ avansul Rusiei și a scăzut dramatic intensitatea bombardamentelor lor de artilerie”, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, într-un interviu online de săptămâna trecută pentru Atlantic Council, un grup de cercetare de la Washington. „Deci funcționează.”

Amiralul Heinz a spus că celula încearcă să îndeplinească cererile Ucrainei pentru mai multe arme mai repede și a recunoscut că „dacă rolurile ar fi inversate, atunci comentariile ar fi aceleași”.

Celula de distribuție a armelor, numită oficial Centrul Internațional de Coordonare a Donatorilor, este locul unde se întâmplă totul.

Centrul și-a început operațiunile non-stop în martie, combinând eforturile britanice și americane de a coordona fluxul de arme și echipamente.

Cum funcționează celula specială?

Procesul este simplu. Ucraina depune cereri printr-o bază de date securizată, clasificată. Ofițerii militari examinează lista online pentru a determina ce pot dona țările lor fără a-și pune în pericol propria securitate națională. Națiunile contribuie și la formare și transport.

Un general ucrainean cu trei stele care lucrează în centru răspunde la întrebări și clarifică prioritățile țării sale.

Centrul poate trimite o echipă tehnică pentru a verifica starea contribuției potențiale a unui donator și pentru a ajuta la aranjarea documentelor pentru livrarea acesteia. Odată ce o potrivire este aprobată, planificatorii găsesc cea mai bună modalitate de a livra expedierea.

Aproximativ 75% din arme sunt trimise la bazele din Polonia de unde trupele ucrainene își ridică încărcătura și o duc înapoi peste graniță. Amiralul Heinz a refuzat să identifice alte două țări învecinate unde sunt livrate transporturile, invocând preocupările de securitate ale acestor națiuni.

Planificatorii folosesc diferite puncte de trecere a frontierei în Ucraina pentru arme și pentru asistență umanitară, a spus el.

În aproape cinci luni, centrul a mutat peste 78.000 de tone de arme, muniții și echipamente în valoare de peste 10 miliarde de dolari, au declarat oficiali militari americani și occidentali.

Multe țări baltice și din Europa de Est au donat arme și muniții standard sovietice pe care armata ucraineană le-a folosit de mult timp. Dar, având în vedere luptele intense, stocurile respective se epuizează, dacă nu sunt deja epuizate.

O fabrică din Europa produce niște muniții standard sovietice, inclusiv obuze, și funcționează 24/7, a spus amiralul Heinz. Penuria a impus Ucrainei să înceapă tranziția către arme și muniții standard occidentale, care sunt mai abundente.

Armele nu mai pot fi urmărite odată ce au ajuns în Ucraina

Odată ce armele sunt în Ucraina, SUA și alți oficiali militari occidentali spun că nu sunt în măsură să le urmărească. Ei se bazează pe relatările Ucrainei despre cum și unde sunt folosite armele – deși oficialii militari și de informații americani, inclusiv forțele de operațiuni speciale – sunt în contact zilnic cu omologii lor ucraineni.

Oficialii americani și ucraineni au minimizat informațiile conform cărora unele arme sunt sifonate pe piața neagră din Ucraina, dar amiralul Heinz a recunoscut că „nu le urmărim după numărul de serie odată ce trec granița”.

Rusia a atacat depozitele și depourile de trenuri ucrainene, dar nu a demonstrat că poate lovi în mod eficient ținte în mișcare – cum ar fi convoaiele cu armament – cu arsenalul său de muniții ghidate cu precizie în scădere rapidă, au spus oficialii americani.

Transporturile inițiale de arme, inclusiv rachete antiaeriene Stinger și antitanc Javelin, au fost transportate cu avionul în Polonia și transportate rapid peste graniță. Dar, pe măsură ce arme mai mari, mai grele și mai complexe sunt donate, planificatorii militari trimit și transporturi pe mare, feroviar și rutier.

Centrul se asigură, de asemenea, ca soldații ucraineni vor fi instruiți cu privire la modul de utilizare și întreținere a armelor, cum ar fi HIMARS, care necesită cel puțin două săptămâni de instruire, au spus oficialii militari.

Statele Unite au antrenat aproximativ 1.500 de membri ai armatei ucrainene, în mare parte în Germania. Un grup a sosit recent în Marea Britanie pentru a participa la un nou program despre care oficialii de acolo spun că va antrena până la 10.000 de recruți ucraineni în arme, tactici de patrulare, prim ajutor și alte abilități.

Centrul asigură și mentenanța de la distanță

Când ucrainenii se confruntă cu o problemă, site-urile de „telereparații” înființate de centru pot ajuta la menținerea în funcțiune a echipamentelor și la verificarea stării de întreținere a armelor.

Trecerea la acest program all inclusive de echipare, antrenament și susținere a fluxului de arme și sincronizarea transporturilor cu antrenamentul a reprezentat provocări tot mai mari pentru centrul de coordonare.

Centrul de coordonare lucrează de obicei la transporturi cu două luni înainte, a spus amiralul Heinz. Pe lângă armele și munițiile anunțate de Pentagon săptămâna trecută – runda a 16-a aprobată de administrația Biden din august 2021 – amiralul Heinz a spus că încă două transporturi – nr. 17 și nr. 18 – sunt în curs.

Amiralul nu a oferit detalii despre viitoarele transporturi, care vor necesita aprobarea președintelui Biden.

ADVERTISEMENT