News

A înotat 27 de ore după ce a fost luat de tsunami. Cum a scăpat de moarte Aquaman din Tonga

Un bărbat din Tonga în vârstă de 57 de ani s-a salvat de la moarte miraculos, după ce a înotat nu mai puțin de 27 de ore. Acesta este numit acum ”Aquaman din viața reală”.
20.01.2022 | 15:07
A inotat 27 de ore dupa ce a fost luat de tsunami Cum a scapat de moarte Aquaman din Tonga
Aquaman din Tonga. Un bărbat cu dizabilități, luat de tsunami, s-a salvat după ce a înotat 27 de ore. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apele din Tonga, stat lovit în weekendul trecut de un puternic tsunami, după erupția unui vulcan subacvatic, încep să se retragă. În urmă au rămas pagube materiale, decese, dar și unele povești de-a dreptul impresionante.

Una dintre istorisiri îi aparține unui pensionar cu dizabilități dintr-o localitate cu doar 60 de suflete situată în arhipelagul din sudul Pacificului.

ADVERTISEMENT

Lisala Folau are 57 de ani, probleme serioase cu deplasarea, însă acest lucru nu l-a împiedicat să se salveze miraculos din valurile produse de tsunami.

Aquaman din Tonga. Un bărbat cu dizabilități, luat de tsunami, s-a salvat după ce a înotat 27 de ore

Într-un interviu pentru un post local de radio, citat de NBCNews, bărbatul povestește că a fost tras în largul mării în momentul în care valurile au lovit țărmul sâmbătă, în jurul orei 19.00.

ADVERTISEMENT

Folau a spus că își zugrăvea casa când a fost alertat de producerea unui tsunami de către fratele său. La foarte scurt timp după avertisment, valurile i-au măturat locuința.

Pentru a încerca să se salveze, s-a urcat într-un copac, dar când a coborât, un alt val uriaș l-a luat în larg, a spus el. Bărbatul de 57 de ani a declarat că este cu dizabilități și nu se poate deplasa normal.

ADVERTISEMENT

”Am plutit în apă, aruncat de colo-colo de valurile mari care continuau să vină”, a declarat el pentru postul de radio.

Folau a spus că a continuat să plutească și a reușit, încet, să înoate circa 7,5 km până la insula principală Tongatapu, ajungând la țărm 27 de ore mai târziu, duminică, în jurul orei 22.00.

ADVERTISEMENT

Povestea cu adevărat miraculoasă a lui Lisala Folau a devenit virală pe rețele de socializare din Tonga.

”Aquaman din viața reală” și ”Este o legendă”, sunt două dintre laudele pe care le-a primit bărbatul.

Localitatea Atata, care se află la aproximativ 30 de minute cu barca de capitala Tonga, Nuku’alofa, a fost distrusă aproape în întregime de tsunami-ul care a lovit insulele. Bărcile navale din Tonga încă cercetează insulele mai mici și evacuează oamenii către insulele principale.

Specialiștii în înot, impresionați de povestea lui Lisala Folau

Erika Radewagen, un oficial în domeniul înotului la nivel olimpic din zona Pacificului, spune că povestea de supraviețuire a lui Folau este impresionantă.

”Este absolut uimitor, având în vedere că se confrunta cu un eveniment catastrofal, cu presiune fizică suplimentară.

Chiar și înotătorii foarte experimentați au limite fizice. Este nevoie de o mentalitate puternică pentru a face ceea ce a făcut el.

Nu e ca și cum a căzut de pe o barcă, ci a scăpat de un vulcan în erupție, măturat de tsunami. Există mai multe obstacole fizice pe care le-a întâlnit, cum ar fi cenușa, resturile, valurile și alți factori care i-au făcut înotul mult mai dificil”.

ADVERTISEMENT