News

Ar fi putut ataca SUA, la ordinul lui Donald Trump, China? Acuze dure ale ofiţerului cu cel mai mare grad la Pentagon

Ar fi putut ataca Statele Unite ale Americii, la ordinul fostului președinte Donald Trump, China?
15.09.2021 | 18:03
Ar fi putut ataca SUA la ordinul lui Donald Trump China Acuze dure ale ofiterului cu cel mai mare grad la Pentagon
Americanii s-au apărat de o reacție dură a miliardarului Donald Trump. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este o întrebare care a șocat întreaga lume după ce ofițerul cu cel mai mare grad de la Pentagon, şeful Statului Major generalul Mark Milley ar fi avut chiar două discuții cu asiaticii pentru a-i asigura că nu se pune problema unui război între cele două națiuni. Totul a fost divulgat de jurnaliştii de la Washington Post, Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor, ”Peril”, o carte care a ieșit de la tipar și este la un pas de publicare.

Potrivit celor doi ziariști, Mark Milley s-a arătat, la un moment dat, atât de îngrijorat de starea mentală a lui Donald Trump din ultimele zile ale mandatului pe care republicanul l-a avut la Casa Albă, încât generalul a luat în secret măsuri serioase pentru evitarea unui război cu China.

ADVERTISEMENT

Ar fi putut ataca SUA, la ordinul președintelui Donald Trump, China?

Mai exact, Milley nu a ezitat o clipă și și-a chemat adjuncții în biroul lui fără ca cel mai puternic om de pe planetă la acea oră să știe lucrul acesta. Acesta i-a pus pe toți să promită că nu se vor supune unui eventual ordin al miliardarului de folosire a armei nucleare.

Mai mult decât atât, șeful statului major american a trecut peste republicanul Trump și l-a sunat din proprie inițiativă pe omologul său chinez. În timpul discuției, americanul l-a asigurat pe acesta că Statele Unite nu vor ataca niciodată China doar pentru că așa își dorește un om, indiferent de numele sau poziția lui.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Pentagon ar fi făcut lucrul acesta după ce serviciile americane de informaţii au ajuns la concluzia că cei din China consideră un atac american drept iminent. Acela a fost momentul în care Milley l-a sunat pe generalul Li Zuocheng.

Prima oară a făcut-o în data de 30 octombrie, cu puţin înaintea alegerilor prezidenţiale americane. Nu s-a oprit aici și a revenit și cu un al doilea apel, de data aceasta pe 8  ianuarie, la două zile după asaltul sângeros al susţinătorilor lui Trump la Capitoliu.

ADVERTISEMENT

Fragmente din discuția generalului american cu partea chineză

Cartea pe care cei doi jurnaliști se pregătesc să o lanseze a propus și fragmente întregi din discuția celor două nume importante. ”Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va decurge bine”, ar fi spus Milley, potrivit cărții.

”Nu vom ataca şi nici nu vom efectua operaţiuni militare împotriva voastră”, a continuat cu asigurările generalul SUA. După ce Donald Trump a continuat să conteste victoria în alegerile prezidenţiale a lui Joe Biden, oficialul de la Pentagon a revenit.

ADVERTISEMENT

”Totul este bine, însă democraţia este uneori dezordonată”, a transmis acesta care le-a spus subalternilor că vrea să fie anunțat imediat dacă Donald Trump ar ordona un atac nuclear. De asemenea, Milley le-a solicitat directoarei CIA Gina Haspel şi comandantului serviciilor militare americane de informaţii, generalul Paul Nakason, să supravegheze orice comportament imprevizibil al lui Trump.

”Unii ar putea crede că Milley şi-a depăşit autoritatea şi şi-a atribuit puteri excesive”, au notat autorii cărții care au mai transmis că generalul american era convins că făcea ceea ce trebuia să facă ”pentru ca să nu existe o ruptură istorică în ordinea internaţională, un război accidental cu China sau altcineva şi ca arma nucleară să nu fie folosită”.

Jurnaliștii spun că șeful Statului Major al armatei americane, unul care s-a abţinut de la orice comentariu legat de această informație, se temea că Donald Trump putea lansa un atac împotriva Chinei sau Iranului, cu scopul de a crea o criză şi de a încerca, astfel, să rămână la putere.

Cum a fost scrisă cartea despre posibilul război

De remarcat că „Perill” se bazează mărturiile și interviurile a peste 200 de participanți și martori importanți. Cartea prezintă o imagine îngrozitoare a ultimelor zile petrecute de Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Cartea, a treia a lui Woodward despre președinția lui Trump, povestește momentele din culise ale unui comandant dezlănțuit și exploziv, țipând la consilierii superiori și asistenții săi în timp ce căuta disperat să se agațe de putere.

De asemenea, include rapoarte exclusive despre evenimentele care au condus la șocul din 6 ianuarie și reacția lui Trump la insurecție, precum și detalii recent dezvăluite despre confruntarea lui Trump din 5 ianuarie cu vicepreședintele său, Mike Pence.

Conform celor doi autori, Woodward și Costa au obținut documente, calendare, jurnale, e-mailuri, note de întâlnire, transcrieri și alte înregistrări în decursul a câteva săptămâni. Au scris destul de repede cartea și pentru că erau în temă cu absolut tot ce se petrecea la Casa Albă.

Totodată este examinată și decizia lui Joe Biden de a candida din nou la funcția de președinte, dar și primele șase luni ale mandatului său. Autorii au analizat și ce l-a împins atât de tare pe Biden să retragă trupele din Afganistan.

Cine l-a convins pe Trump că nu a pierdut alegerile

Cartea oferă și o relatare din culise a refuzului lui Trump de a recunoaște rezultatul alegerilor și a modului în care cei din jur au încercat fără să reușească să-și stăpânească disperarea.

Astfel, pe 4 noiembrie, a doua zi după alegeri, Trump părea pregătit să admită înfrângerea. Acesta a petrecut multe ore alături de consilierul său, Kellyanne Conway, pe care l-a întrebat: „cum naiba am pierdut votarea împotriva lui Joe Biden?”

Numai că, după ce s-a lansat în mai multe apeluri telefonice către sfătuitorii săi loiali, inclusiv Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului, Trump a îmbrățișat teoriile conspirațiilor false ale fraudelor electorale.

Între timp, procurorul general William Barr a încercat să vorbească cu Trump, spunându-i că pretențiile de fraudă sunt false. “Problema este că acuzele despre aparatele de vot sunt doar niște prostii”, a spus Barr. „Echipa ta este doar o grămadă de clovni”, i-a spus el lui Trump, potrivit cărții.

ADVERTISEMENT