News

Ar trebui să ne îngrijoreze tulpina indiană a SARS-CoV-2? Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru români

29.04.2021 | 18:50
Ar trebui sa ne ingrijoreze tulpina indiana a SARSCoV2 Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru romani
Ar trebui să ne îngrijoreze tulpina indiană a SARS-CoV-2? Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru români. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Mutația virusului SARS-CoV-2 a avut loc încă de la începutul pandemiei, iar în prezent, în România, există cinci tulpini cunoscute care circulă, însă multe altele ar putea exisa, fără să fie încă identificate. FANATIK îți prezintă situația tulpinilor virusului, dar și opinia medicului Adrian Marinescu față de noua apariție din țară.

După ceva mai bine de un an de pandemie, România a înregistrat 1.053.629 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, raportate până la data publicării articolului. Am trecut deja prin două valuri pandemice și ne aflăm în al treilea, iar situația viitorului este încă incertă.

ADVERTISEMENT

Nu se știe cu exactitate dacă ritmul vaccinării va fi suficient pentru a împiedica și trecerea prin cel de-al patrulea val. Chiar și dacă actuala desfășurare a campaniei va fi un succes din punct de vedere al cifrelor, imprevizibilul mutațiilor poate face ca o nouă tulpină să prezinte riscuri pentru eficacitatea vaccinurilor disponibile pe piață.

Data de 29 aprilie 2021 marchează identificarea oficială a prezenței pe teritoriul României a tulpinii indiene a virusului. Aceasta nu este, însă, prima mutație care ajunge în țară și ar putea să nu fie nici ultima. Care sunt, însă, variantele pe care le-au identificat medicii și ce particularități are fiecare dintre acestea? 

ADVERTISEMENT

Tulpina britanică, prima mutație descoperită în România

Tulpina britanică a fost identificată în România la scurt timp după intrarea în noul an, primul caz fiind raportat în data de 8 ianuarie. Această variantă a SARS-CoV-2 este cunoscută ca tulpina B.1.1.7.

A fost și rămâne de interes sporit pentru medici și cercetători, mai ales pentru că tulpina ar fi cu 40-80% mai transmisibilă decât varianta clasică.

ADVERTISEMENT

Îngrijorătoare sunt și câteva descoperiri preliminare cu privire la tulpina B.1.1.7. Aceasta ar fi asociată cu un risc mai mare de deces, în comparație cu alte tulpini, însă momentan, studiile efectuate sunt insuficiente pentru a da un verdict clar.

Tulpina B.1.1.7 a suferit și ea, la rândul său, o mutație, cunoscută ca E484K, similară cu cea a tulpinilor sud-africane și braziliene. Mutația aceasta este importantă deoarece se crede că ar putea reduce eficacitatea vaccinului. Și în acest caz, e nevoie de cercetări suplimentare.

ADVERTISEMENT

De ceva vreme, tulpina britanică este cea dominantă în România. Asta se traduce prin faptul că majoritatea noilor îmbolnăviri sunt cauzate de această variantă a SARS-CoV-2.

Tulpina sud-africană, mai periculoasă pentru tinerii sănătoși

Tulpina sud-africană, B.1.351, a fost identificată la finele anului 2020, iar în România, primele cazuri de infectare au fost confirmat în data de 5 martie 2021, fiind vorba despre un pacient bucureștean și de un piteștean.

Specific pentru această tulpină este faptul că e mai des întâlnită în cazul pacienților mai tineri, care nu au și alte probleme de sănătate. În plus, infectarea cu tulpina sud-africană duce la forme mai grave ale bolii.

Cercetătorii au remarcat că această variantă a virusului se poate atașa mai rapid de celulele umane.

În ceea ce privește anticorpii unui posibil pacient, cercetările preliminare arată că eficacitatea anticorpilor rezultați în urma trecerii prin boală sau a vaccinării este ceva mai scăzută. Un studiu israelian chiar susține că vaccinul Pfizer ar fi ineficient.

Tulpina P.1 a SARS-CoV-2: descoperită în Japonia, originară din Brazilia

Cea de-a treia variantă de mare interes pentru cercetători este tulpina P.1, cunoscută mai bine ca tulpina braziliană a SARS-CoV-2. Deși de origine presupus braziliană, tulpina a fost identificată, de fapt, în Japonia. Pe 6 ianuarie 2021, medicii de aici au găsit tulpina P.1 în analizele a patru cetățeni care au ajuns în Tokio, după ce au vizitat Brazilia cu câteva zile înainte.

Studii incipiente, care încă nu au fost verificate, sugerează că infecțiile cu tulpina P.1. pot produce o încărcătură virală de până la 10 ori mai mare decât in cazul unei infecții cu alte tulpini.

În plus, varianta P.1 se transmite de 1,4 – 2,2 ori mai intens. Îngrijorătoare pentru cazul P.1 este și posibilitatea de deces, cu 10-80% mai mare decât în cazul altor tulpini. Și mai rău este faptul că răspunsul imun bazat pe trecerea prin boală poate fi ”păcălit” în cazul unei îmbolnăviri cu această tulpină.

Tulpina indiană, un nou motiv de îngrijorare pentru România?

Tulpina indiană, cunoscută ca B.1.617, provoacă cele mai recente îngrijorări în România, după ce un prim caz de infecție a fost detectat în data de 29 aprilie 2021. În India a fost identificată încă din 5 octombrie 2020, iar riscul cel mai mare este dat de faptul că, spre deosebire de variantele anterioare, aceasta prezintă o ”dublă mutație” în rândul proteinelor spike.

Totuși, unii cercetători avertizează că virusul SARS-CoV-2 suferă constant mutații, astfel că există și multe mutații duble, iar varianta din India nu ar trebui definită îndeosebi după acest criteriu.

Primele cercetări sugerează că și această variantă ar fi mai transmisibilă decât celelalte. Din păcate, la momentul actual, încă nu se cunoaște cât de eficiente sunt vaccinurile disponibile pe piață.

Analizele din India arată că tinerii sunt ceva mai vulnerabili în fața acestei tulpini, dar și că mai mulți pacienți bolnavi au nevoie de oxigen.

Cât de tare ar trebui să ne îngrijoreze, însă, prezența acestei variante a virusului SARS-CoV-2 în România?

FANATIK a stat de vorbă cu medicul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, ce ne-a oferit câteva lămuriri cu privire la apariția noii tulpini în România.

Acesta spune că ”nu este neapărat corect spus că trebuie să ne îngrijoreze, însă cred că trebuie să fim prudenți, pentru că cel puțin deocamdată, nu avem toate datele necesare despre această nouă variantă virală.”

Adrian Marinescu punctează că, între situația din India și cea din România sau alte țări europene, există multe diferențe, cauzate în principiu de specificul cultural și social al fiecărei dintre regiuni: ”Știm, momentan, că este o problemă clară din punct de vedere epidemiologic în India, tot foarte adevărat este că acolo sunt și niște condiții cu totul diferite, regulile de igienă se respectă mai puțin, distanțarea fizică e aproape imposibilă. Măsurile de prevenție de acolo sunt limitate și atunci e clar că o variantă virală care apare la un moment dat poate să ducă la o transmitere mult mai importantă.”

Și totuși, ce ne interesează în legătură cu o nouă variantă de SARS-CoV-2? ”Despre această tulpină, care se numește Maharashtra, după statul indian în care a fost descoperită, ne interesează dacă este mai agresivă, pentru că în mod clar, când vom avea o virulență mai mare, înseamnă mai multe forme severe. rămâne de văzut. Apoi, ne interesează dacă este mai contagioasă. Din primele date, vedem că se transmite destul de ușor, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în India, dar nu avem încă date referitoare la ce se întâmplă în Europa. De asemenea, ne interesează dacă vor fi interferențe în raport cu actualele variante de vaccin, pentru că de aici putem să gândim niște lucruri pe care le avem de făcut în continuare”, mai arată Adrian Marinescu.

”Vorbeam și de tulpina din Marea Britanie, care realmente a ridicat probleme. Ne aducem aminte că valul al treilea în Europa a fost determinat de varianta britanică; asta nu am aflat însă de la început, ci pe parcurs. Am aflat, de exemplu, că este mult mai contagioasă, dar că nu este și mai agresivă”, a mai adăugat Adrian Marinescu.

În ceea ce privește atitudinea față de noua tulpină indiană, față de o posibilă altă mutație și față de pandemie în general, medicul Adrian Marinescu recomandă atât răbdare, pentru a afla toate datele necesare, cât și prudență, manifestată în activitățile zilnice: ”Trebuie să gândim în felul următor: pandemia nu se închide dintr-o dată, ca și cum s-ar închide o ușă, e un proces de durată și trebuie să găsim acea cale de mijloc. Asta presupune să facem anumite activități pentru a putea intra într-o pseudo-normalitate, dar în același timp să fim foarte atenți la ce se întâmplă cu mutațiile legate de SARS-CoV-2. Știm clar că în cazul variantei indiene sunt două mutații la nivelul proteinei S, însă nu știm momentan ce înseamnă în plan concret. Trebuie să așteptăm și să fim prudenți.”

ADVERTISEMENT