Sport

Arabia Saudită a privatizat peste noapte patru cluburi uriașe. Decizia care le dă speranțe celor de la CSA Steaua

Arabia Saudită a privatizat cele mai importante cluburi din zona Golfului. CSA Steaua ar putea să se folosească de acest demers.
05.06.2023 | 20:15
Arabia Saudita a privatizat peste noapte  patru cluburi uriase Decizia care le da sperante celor de la CSA Steaua
Arabia Saudită a privatizat peste noapte patru cluburi uriașe. Decizia care le dă speranțe celor de la CSA Steaua. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Arabia Saudită, prin Fondul Public de Investiții, care deținea cluburile saudite Al Ittihad, Al Ahli, Al Nassr și Al Hilal, a anunțat că acestea au devenit societăți private, după ce acestea erau gestionate de familia regală.

Arabia Saudită, model de urmat pentru CSA Steaua? Cele mai mari cluburi din țară au fost transformate în societăți private

Veste excelentă pentru Karim Benzema, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, aproape și el un transfer la Al Hilal. Cele mai importante și titrate cluburi din Arabia Saudită nu mai aparțin statului și s-au transformat în entițăți private.

ADVERTISEMENT

Granzii din Arabia Saudită vor fi în continuare administrați de Fondul Public de Investiții (PIF), alături de societățile non-profit care au fost create pentru fiecare club în parte. Exact același model pe care îl dorește și MapN la CSA Steaua București.

Ba, mai mult, echipele nu vor suferi modificări de organigramă sau structură și membrii existenți din conducere vor fi incluși în aceste noi societăți non-profit.

ADVERTISEMENT

Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită lucrează de zor și în strânsă legătură cu Ministerul Sportului pentru a îndeplini toate criteriile cerute de regulament, iar bunurile cluburilor să fie transferate pe numele organizațiilor non-profit.

Arabia Saudită va deține în continuare 75% din acțiunile cluburilor

Conform sursei citate, statul saudit va continua să dețină pachetul majoritar de acțiuni și anume 75%. Procentul este valabil pentru toate cele patru cluburi, în timp noile societăți non-profit vor avea restul de 25%.

ADVERTISEMENT

Pe pagina oficială de Twitter a Fondului Public de Investiții din Arabia Saudită se explică și de ce s-a luat această decizie: „Transferul celor patru cluburi va contribui la: Atragerea de investiții pe viitor și a sponsorilor; Mărirea investiției ale sectorului privat în sportul saudit; crearea de noi locuri de muncă în sport”.

Saudiții speră acum că marile companii își vor îndrepta atenția către sport. Noua strategie și proiect al Arabiei Saudite a fost prezentat într-o conferință de presă eveniment organizat de Ministerul Sportului și denumit: „Investițiile în Cluburile Sportive și Proiectul de Privatizare”.

ADVERTISEMENT

CSA Steaua încearcă să găsească forma juridică pentru a promova

CSA Steaua se poate inspira din acest model și să găsească forma juridică care să îi permită promovarea în SuperLiga, care în acest moment nu este posibilă.

Clubul a primit motivarea FRF pe 31 mai, iar „roș-albaștrii” se pregătesc să consteste decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Din informațiile FANATIK, clubul nu a luat încă decizia dacă va depune sau nu dosarul, după ce anul trecut a fost respins.

„Militarii” încearcă să găsească o soluție, iar în această vară ar putea avea loc o asociere pe modelul saudit, fiind discuții cu mai multe companii din mediul privat și oameni de afaceri. O altă soluție ar fi un parteneriat public-privat cu Romtehnica sau Asociația Steliștilor 1947.

Al Ittihad, Al Ahli, Al Nassr și Al Hilal au împreună zeci de trofee

Și cluburile saudite au un blazon respectabil la fel ca CSA Steaua și sunt unele dintre cele mai titrate și cunoscute cluburi din Asia. Al Ittihad este campioana Arabiei Saudite în acest sezon și are un evaluat la 28 de milioane de euro. A cucerit campionatul de 9 ori și a mai câștigat și alte 28 de trofee, dintre care două continentale.

Al Ahli are un lot evaluat la 15 milioane de euro și a triumfat în campionatul Arabiei Saudite de trei ori. Clubul mai are însă în palmares încă 13 Cupe ale Regelui, 6 Cupe ale Prințului, o Supercupă, trei trofee internaționale: Liga Campionilor Arabă (2016), Cupa Campionilor Golfului (1985, 2002, 2008), precum și alte 4 trofee.

Al Nassr are un lot de peste 80 de milioane de euro și a câștigat de 8 ori titlul în Arabia Saudită, de 6 ori Cupa Regelui, de 3 ori Cupa Prințului, de 2 ori Supercupa, de 3 ori Cupa Federației. Al Nassr a câștigat și Cupa Campionilor Asiei și Supercupa Asiei.

Al Hilal are un lot cotat la aproximativ 40 de milioane de euro și este cel mai titrat club din Arabia Saudită, cu 66 de trofee. Viitoarea echipă a lui Lionel Messi are 18 titluri de campioană, 10 Cupe ale Regelui, 13 Cupe ale Prințului, 2 Supercupe, 7 Cupe ale Federației, 1 Cupă a Fondatorilor Arabiei Saudite, 4 Ligi ale Campionilor Asiei, 2 Cupe ale Campionilor Asiei, 2 Supercupe ale Asiei, dar și alte 8 trofee regionale.

ADVERTISEMENT