News

Arabia Saudită anunţă o coaliţie de 34 de ţări islamice care vor lupta împotriva terorismului

Arabia Saudită a anunţat, marţi, formarea unei coaliţii antiteroriste de 34 de state islamiste, potrivit unei declaraţii comune publicate de agenţia de ştiri SPA, citată de Reuters....
15.12.2015 | 14:11
Arabia Saudita anunta o coalitie de 34 de tari islamice care vor lupta impotriva terorismului
ADVERTISEMENT

Arabia Saudită a anunţat, marţi, formarea unei coaliţii antiteroriste de 34 de state islamiste, potrivit unei declaraţii comune publicate de agenţia de ştiri SPA, citată de Reuters.

„Ţările menţionate au decis să formeze o alianţă militară condusă de Arabia Saudită pentru lupta împotriva terorismului, cu un centru operaţional în Riad care va coordona şi sprijini operaţiunile”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Lista de 34 de ţări include state arabe ca Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, state islamice ca Turcia, Malaezia, state din Golf şi state africane.

Anunţul vorbeşte despre „o datorie de a proteja naţiunile islamice de răul tuturor grupărilor şi organizaţiilor teroriste, indiferent de numele şi secta lor, care arud moarte şi corupţie pe pământ şi vor să îi terorizeze pe nevinovaţi”.

ADVERTISEMENT

Iranul, stat şiit şi rival tradiţional al Arabiei Saudite, nu se găseşte pe lista celor 34 de ţări.

Statele Unite ale Americii au devenit tot mai vocale spunând că ţările din Golf ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta campania militară care se desfăşoară împotriva Statului Islamic din Irak şi Siria.

ADVERTISEMENT

Într-o conferinţă de presă, prinţul moştenitor şi ministrul Apărării Mohammed bin Salman le-a spus reporterilor că alianţa îşi va „coordona” eforturile de luptă împotriva terorismului în Irak, Siria, Libia, Egipt şi Afganistan, dar nu a oferit detalii concrete. „Va fi o coordonare internaţională cu marile puteri şi organizaţiile internaţionale… în legătură cu operaţiunile din Siria şi Irak.

Întrebat dacă alianţa se va concentra doar pe Statul Islamic, bin Salman a spus că coaliţia va lupta cu „orice organizaţie teroristă care apare în faţa noastră”. Arabia Saudită şi ţările vecine din Golf se află de nouă luni în război cu rebelii din Yemen, aliaţi ai Iranului.

ADVERTISEMENT

După debutul campaniei occidentale împotriva Statului Islamic, Statele Unite au declarat că forţa militară a Arabiei Saudite ar fi mai bine folosită în lupta cu organizaţia teroristă.

O încetare a focurilor este programată să aibă loc în Yemen marţi, odată cu negocieri de pace sub egida ONU.

Sursă: www.adevarul.ro

ADVERTISEMENT