Sport

Arabia Saudită vrea să organizeze Mondialul din 2030 alături de Italia

Saudiții sunt dispuși să investească sume amețitoare pentru a găzdui peste 9 ani cea mai importantă competiție fotbalistică de pe planetă. Au nevoie, însă, de un partener.
16.07.2021 | 22:28
Arabia Saudita vrea sa organizeze Mondialul din 2030 alaturi de Italia
ADVERTISEMENT

Chiar dacă FIFA va face anunțul oficial abia în 2024, țările care se duelează pentru organizarea Campionatului Mondial din 2030 au intrat deja în febra pregătirilor. În timp ce Boris Johnson și-a explicat public dorința de a aduce această competiție în Marea Britanie pentru a doua oară în istorie, saudiții încearcă să-i convingă pe oficialii forului mondial punând la bătaie sume exorbitante.

Și pentru că nu își pot atinge scopul fără un partener pe măsură, The Athletic susține că au fost demarate negocierile pentru o eventuală candidatură comună cu Italia. Având în vedere că distanța dintre cele două state – peste 3600 de kilometri – nu reprezintă un impediment, dar și evenimentele de dinainte și după finala Euro 2020, care au pus Anglia într-o lumină proastă, șansele de reușită sunt destul de mari.

ADVERTISEMENT

Și România s-ar putea înscrie, însă, pe lista țărilor dispuse să găzduiască cea mai importantă competiție fotbalistică a planetei, dacă va depune o candidatură comună cu Bulgaria, Grecia și Serbia. De altfel, ar fi pentru prima oară în istorie când Cupa Mondială s-ar disputa în Balcani.

Arabia Saudită și Italia își unesc forțele pentru organizarea mondialului din 2030

Înainte să ajungă la varianta Italia, Arabia a luat în calcul parteneriate cu Egipt sau Maroc, dar aceste state din nordul Africii nu dispun de resursele materiale în vederea creării infrastructurii necesare unei asemenea competiții.

ADVERTISEMENT

În schimb, peninsularii ar fi dispuși să li se alăture, mai ales că influența saudiților asupra lumii sportive a sporit semnificativ în ultimii ani, pe fondul unor investiții ce depășesc 1,5 miliarde de dolari în organizarea mai multor evenimente, printre care meciul de box dintre Anthony Joshua și Andy Ruiz Junior, turneul de golf European Tour, Raliul Dakar, dar și o etapă din Campionatul Mondial de Formula 1.

Cu toate acestea, problemele culturale din zona respectivă ar putea determina FIFA să opteze pentru o altă variantă. Tot mai multe voci din lumea sportului susțin că drepturile omului sunt încălcate flagrant în Golf, motiv pentru care acordarea organizării unui turneu final ar stârni controverse uriașe.

ADVERTISEMENT

Un club european propune boicotarea Mondialului din Qatar

În altă ordine de idei, nici Qatarul nu pare să aibă viață ușoară înaintea Campionatului Mondial din 2022. Asta pentru că un club din Norvegia a dezvăluit, printr-un comunicat oficial, gravele nereguli descoperite în țara din Orientul Mijlociu și a solicitat Federației să boicoteze competiția, în eventualitatea unei calificări.

De câțiva ani au existat critici puternice față de FIFA și Qatar în legătură cu organizarea Cupei Mondiale din 2022. Totul a început cu desemnarea Qatarului ca și țară organizatoare, cu acuzații de corupție, urmat de rapoarte privind condițiile de muncă nedemne pentru lucrătorii care muncesc la construirea facilităților pentru Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT

Au fost raportate de mulți ani foarte multe decese legate de viitoarea Cupă Mondială. Sistemul este descris ca o sclavie modernă. Strategia împotriva acestui lucru a fost de a intra în dialog și de a critica.

Asociația Norvegiană de Fotbal a ales ea însăși această strategie. Un instrument în care credeam și noi la Tromso IL! Dar criticile și dialogul nu au condus nicăieri. The Guardian a publicat recent un raport care arată că un număr uriaș de muncitori străini au murit. Cifrele sunt dezamăgitoare!

Strategia care a fost urmată nu a dat rezultatele necesare și considerăm că este timpul să trecem la pasul următor: boicotul. Ne bucurăm că mulți oameni adoră fotbalul și că acest lucru înseamnă că mulți vor investi în sportul nostru.

Banii au devenit și vor fi întotdeauna o parte a sportului nostru. Totuși, acest lucru nu trebuie să însemne că acceptăm simultan corupția, condițiile de muncă care pun viața oamenilor în pericol sau să privim în altă direcție când au loc atrocități.

Tromso IL crede că este timpul ca fotbalul să se oprească și să facă câțiva pași înapoi. Ar trebui să ne gândim care este ideea fotbalului și de ce atât de mulți oameni iubesc acest sport.

Faptul că sclavia modernă, corupția și un număr mare de muncitori morți sunt fundamentul Cupei Mondiale nu este deloc acceptabil. Astfel, nu mai putem sta și privi cum oamenii mor în numele fotbalului.

E timpul să mergem mai departe. Fotbalul nu poate controla politica și afacerile interne ale tuturor națiunilor. Dar ceea ce putem face este să stabilim cerințe clare pentru turneele de fotbal pe care le organizăm noi înșine.

Tromso IL va cere Asociației Norvegiene de Fotbal să susțină boicotul Cupei Mondiale din 2022. Credem că, dacă Norvegia se califică la turneul final, ar trebui să refuzăm să călătorim în Qatar.

De asemenea, Tromso IL nu va participa la promovarea WC 2022 prin intermediul canalelor noastre de comunicare”, au transmis cei de la Tromso IL în iarna acestui an.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României