News

Arafat, anunțuri despre noi restricții impuse românilor. Ce spune medicul despre pașaportul de vaccinare

12.03.2021 | 21:46
Arafat anunturi despre noi restrictii impuse romanilor Ce spune medicul despre pasaportul de vaccinare
ADVERTISEMENT

Medicul Raed Arafat, secretar de stat, a făcut mai multe anunțuri despre noi restricții impuse românilor, în contextul creșterii ratei de infectare la nivel național și apropierea sărbătorilor pascale, dar și despre introducerea unui pașaport european care să ateste vaccinarea.

În urmă cu câteva zile, Arafat a explicat ce se întâmplă cu localitățile aflate în scenariul roșu referitor la funcționarea școlilor, restaurantelor și instituțiilor de cultură.

ADVERTISEMENT

Un lockdown total nu a fost exclus de către secretarul de stat, acesta declarând în urmă cu aproximativ o săptămână că evoluția pandemiei ține doar de comportamentul oamenilor.

Ce spune Raed Arafat despre noi restricții impuse românilor și pașaportul european de vaccinare?

“Eu nu mă pronunț, dar ce este clar e că nu dorește nimeni să limiteze dreptul referitor la activitatea religioasă, asta este cert, dar este încă devreme să le analizăm.

ADVERTISEMENT

Noi sperăm să fie una controlabilă, dar analiza se face cu cât te apropii mai mult de momentul respectiv, nimeni nu e clarvăzător.

Dacă trebuie să fii la ora 22 acasă, asta descurajează anumite activități, poate renunți să mergi într-o vizită la cineva. Nu dorește nimeni din grupul tehnico-științific să facă un lockdown total, nimeni nu zice ‘haideți să închidem tot și să nu se mai miște nimeni’.

ADVERTISEMENT

Măsurile sunt adaptate la fiecare zonă și la rata de infectare. Noi în fiecare zi avem un briefing național, în acesta se arată mai multe grafice, mai multe discuții.

Aici participă toate centrele județene, participă colegi de la UPU, coordonatorii zonali de la ATI, DSP-ul, INSP-ul, acolo urmărim mișcările din fiecare zonă.

ADVERTISEMENT

La nevoie convocăm grupul tehnico-științific, oricine poate să îl convoace, se discută, noi am avut o discuție acum o săptămână jumătate înainte să se prelungească starea de alertă și am discutat anumite aspecte și cred că vom mai discuta una săptămâna trecută.

Semnalele de alarmă le pot trage INSP-ul și DSP-urile care pot face cereri de carantinare locală, cam asta este procedura. Carantina zonală se rezolvă cu INSP, DSP și șeful DSU care semnează ordinul după ce vine decizia semnată a comitetului județean.

Măsurile impuse la nivel național sunt votate la nivelul consiliului tehnico-științific, unele sunt aprobate la nivelul CNSU-ului, altele trebuie să fie schimbate prin ordonanță de urgență.

Măsurile noastre sunt mai puțin radicale, unele țări au închis de tot hotelurile din zonele în care se fac sporturi de iarnă, noi am redus capacitatea la 70%”, a declarat Raed Arafat.

Claudiu Pândaru: “Credeți că e oportună introducerea pașaporului de vaccin?”

“Eu doresc să fie evitată discriminarea, dacă ești vaccinat te lăsăm să te miști, dacă nu, nu. Sunt țări care au zis clar: dacă vii vaccinat sau ai avut boala în ultima perioadă, nu mai intri în carantină și noi practicăm asta acum. Acest lucru poate fi aplicat și pe partea de turism, între țări mai ales și cred că îl vor aplica.

Nu am de ce să te pun în carantină dacă ai fost vaccinat și a scăzut foarte mult șansa să te infectezi. Acum trebuie să arăți acea adeverință de vaccinare, atât. Ea este valabilă și când vii în România și în alte țări, există un cod QR care permite verificarea ei”, a adăugat secretarul de stat.

ADVERTISEMENT