News

Arafat, explicații despre închiderea magazinelor la ora 18. Când se va aplica aceasta și în ce localități

25.03.2021 | 20:52
Arafat explicatii despre inchiderea magazinelor la ora 18 Cand se va aplica aceasta si in ce localitati
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a oferit mai multe explicații despre restricțiile care sunt anunțate pentru România, conform cărora anumite magazine alimentare se vor închide la ora 18.00 în timpul weekendului, dar și în timpul săptămânii, în anumite condiții.

Arafat a explicat că intenția Comitetului Științific este să propună o modalitate prin care credincioșii să poată participa la slujbele de Înviere, atât în timpul Paștelui catolic, cât și în timpul celui ortodox.

ADVERTISEMENT

Medicul a avertizat patronii de localuri din București că vor fi sancționate dur acele unități care nu respectă prevederile menite să limiteze răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

Raed Arafat, explicații despre închiderea magazinelor la ora 18. Când se va aplica această măsură și în ce localități

“Am menționat că o să fie un ordin al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei care va stabili regulile referitoare la numărul de persoane în fiecare magazin.

ADVERTISEMENT

Sfatul pe care îl avem este următorul: când ai ajuns la faza în care la ora 18 magazinul se închide, angajatorii trebuie să se gândească la telemuncă.

Aceștia trebuie să prevadă, asta nu înseamnă că noi muncim totul normal până la ora 18 și apoi toată lumea este la magazin, trebuie să se găsească soluții.

ADVERTISEMENT

Trebuie să reducem contactul și la locul de muncă și să folosim mecanismele achiziției online, dar să nu uităm că nu suntem singura țară care facem acest lucru.

De exemplu, în Franța limitarea este de la ora 18.00 de mai bine de o lună, iar la noi, această limitare este doar pe perioada weekendului”, a declarat Raed Arafat în timpul conferinței de la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Arafat: “Măsura carantinării nu ține doar de rata de infectare”

“Timișoara când a fost carantinată incidența era 7,7. În al doilea rând, măsura carantinării nu ține doar de rata de infectare, sunt mai mulți indicatori. Nu este corect să purtăm această discuție cu ‘pe mine de ce m-ai carantinat și pe el nu l-ai carantinat?’

Trebuie să avem măsuri unitare și să nu mai facă diferențe între localități. Nu cred că este o narațiune corectă că de ce ținem magazinele deschise și închidem școlile, nu cred că această comparație stă în picioare. Programul magazinelor se va reduce și în timpul săptămânii acolo unde rata este peste 7.5 la mie.

Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât răspândirea va scădea, asta este ceea ce ne dorim. Să facem cât de mult posibil să ne vaccinăm și într-o lună-două să vedem un impact mai serios, mai ales că vin câteva milioane de doze în următoarea perioadă”, a adăugat secretarul de stat.

ADVERTISEMENT