News

Arafat se dezice de înmormântarea ÎPS Pimen. „Sper ca documentele atașate să clarifice aspectele”. Actele oficiale

25.05.2020 | 17:51
Arafat se dezice de inmormantarea IPS Pimen Sper ca documentele atasate sa clarifice aspectele Actele oficiale
Arafat se dezice de înmormântarea ÎPS Pimen. „Sper ca documentele atașate să clarifice aspectele”. Actele oficiale. Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a răspuns, luni, la acuzațiile aduse cu privire la faptul că ar fi dat derogări de la măsurile impuse în starea de alertă pentru ca oamenii să meargă la înmormântarea ÎPS Pimen.

Raed Arafat, reacție la înmormântarea ÎPS Pimen

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a postat, luni, un mesaj pe Facebook, în care se dezice de acuzațiile legate de derogările date de autorități cu privire la înmormîntarea ÎPS Pimen, eveniment ce a avut loc sâmbătă.

ADVERTISEMENT

„Foarte multe discuții și “persoane indignate” de “derogarea” care aș fi dat-o personal pentru funerariile parintelului Pimen. Din documentele de mai jos se poate observa că adresa dată de INSP și cea dată de Centrul Național de Comandă și Coordonare sunt aproape identice și nu se referă la derogări.

În adresa INSP se spune clar cine ar putea da derogari, însă noi nu am dat derogari de la prevederile de distanțare și cele de sănătate publică. Pe de altă parte și în adresa INSP și cea a CNCCI se menționează acordul pentru oricare din variantele solicitate”, notează Arafat pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat spune că INSP și CNCCI au avut în acest caz rolul de a aproba o propunere deja venită din partea Arhiepiscopiei Iașilor, cu privire la modul în care vor avea loc ceremoniile legate de înmormântarea ÎPS Pimen.

Ce arată actele oficiale

„Orice adresă oficială care derogă de la ceva începe cu, sau include, sintagma “prin derogare de la …. “. Noi am aprobat o propunere care nu solicita derogări ci descria modul de desfășurare a activităților în aer liber precum și în interiorul bisericii Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou”.

ADVERTISEMENT

Solicitarea menționează clar că în interiorul bisericii numărul va fi limitat la cinci persoane prezente concomitent”, mai scrie Raed Arafat pe rețeaua de socializare.

Cu toate acestea, documentele prezentate de secretatul de stat par să îl contrazică. În adresa de organizare a funeraliilor ÎPS Pimen, Arhiepiscopia Iașilor a propus două variante, prima în care este specificat faptul că „în interiorul bisericii numărul va fi limitat la cinci persoane prezente concomitent”, iar în a doua variantă această specificare lipsește.

ADVERTISEMENT

Atât INSP, cât și CNCCI au transmis Arhiepiscopiei Iașilor că ambele variante sunt agreate, lăsând practic decizia în mâna capetelor bisericești de a decide dacă permit accesul concomitent în biserică pentru doar cinci persoane.

„Dacă în timpul desfășurării activităților au fost încălcate regulile stabilite în privința distanțării și a normelor de sănătate publică, atunci acest lucru se constată și se sancționează de autoritățile care supraveghează respectarea regulilor la fața locului.

Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații, iar informarea publică trebuie să se facă într-un mod care nu lasă loc la interpretari. Sper ca documentele atașate să clarifice aspectele ridicate de o parte din reprezentanții mass-media și de unele persoane pe rețelele de socializare”, a mai transmis Arafat, luni, pe Facebook.

Actele oficiale pot fi vizualizate în galeria foto de AICI.

ADVERTISEMENT