Sport

2022, anul arbitrajului românesc! Cine e Alina Peșu, olteanca delegată să oficieze o finală de Campionat European

2022 este anul arbitrilor români. După Istvan Kovacs, care a „fluierat” finala Conference League, Alina Peșu a fost delegată și ea la un meci european cu trofeul pe masă.
07.07.2022 | 15:54
2022 anul arbitrajului romanesc Cine e Alina Pesu olteanca delegata sa oficieze o finala de Campionat European
Alina Peșu (32 de ani) va arbitra finala EURO U19 la feminin, Spania - Norvegia. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Alina Peșu (32 de ani) va arbitra cel mai important meci din carieră. „Fluierașa” din Segarcea a fost delegată la finala Campionatului European U19 la fotbal feminin, Spania – Norvegia. Confruntarea e programată sâmbătă, 9 iulie, de la ora 16:00.

Alina Peșu va arbitra finala EURO U19 la fotbal feminin

Spania – Norvegia se va juca pe Mestsky stadion, din Ostrava, o arenă cu o capacitate de 15,123 locuri. Din brigada Alinei Peșu vor face parte arbitrii asistenți Heini Hyvonen (Finlanda) și Kristine Grigoryan (Armenia), în timp ce rolul celui de-al patrulea oficial va fi îndeplinit de Katalin Sipos (Ungaria).

ADVERTISEMENT

Până la ultimul act disputat la Ostrava, la turneul final din Cehia, olteanca a mai arbitrat alte două meciuri, Norvegia – Germania 2-1 (30 iunie) și Italia – Cehia (3 iulie), ambele din faza grupelor, iar la semifinala Spania – Suedia 1-0 a fost arbitru de rezervă.

Alina Peșu este al doilea român care, în 2022, arbitrează o finală europeană. Pe 25 mai, Istvan Kovacs (37 de ani) a „fluierat” ultimul act al primei ediții UEFA Europa Conference League, câștigată de AS Roma în fața lui Feyenoord, scor 1-0.

ADVERTISEMENT

Cum a devenit Alina Peșu arbitru

Nici nu e de mirare că Alina Peșu a ajuns să arbitreze finala unui Campionat European. Anul trecut, olteanca a promovat în Categoria I a arbitrilor FIFA, ceea ce înseamnă că este la doar un pas de Elite, categoria supremă.

„Centralul” de la finala EURO U19 iubește fotbalul de când se știe, iar primul meci l-a arbitrat când avea doar 17 ani.

ADVERTISEMENT

„Povestea-i foarte simplă. Tatălui meu i-a plăcut enorm fotbalul şi mă lua cu el la toate meciurile care se disputau în Craiova și prin împrejurimile orașului. Și-așa m-a prins pasiunea!

Părinții au fost mereu modelul meu, ei au fost cei care mi-au sădit în suflet dragostea pentru sport. Nu mi s-a părut niciodată ciudat să joc fotbal cu băieții.

ADVERTISEMENT

Eram fascinată de tot ce se întâmpla acolo! Contează prea puțin dacă ești fată sau băiat cât timp există aceeași pasiune pentru fotbal. Iar eu am iubit fotbalul și mi-am dorit să ajung acolo!”, a declarat Alina Peșu, conform GSP.ro.

  • 2018 este anul în care Alina Peșu a promovat pe lista FIFA
ADVERTISEMENT