Pariuri sportive

Arbitri EXOTICI! Pentru cine vor FLUIERA a pagubă?

Arbitri sînt un factor extrem de important în buna desfăşurare a unui campionat mondial. Însă, la ultimele ediţii ale turneului final, cavalerii fluierului sînt cunoscuţi mai mult datorită...
12.06.2014 | 00:04
Arbitri EXOTICI Pentru cine vor FLUIERA a paguba

Arbitri sînt un factor extrem de important în buna desfăşurare a unui campionat mondial. Însă, la ultimele ediţii ale turneului final, cavalerii fluierului sînt cunoscuţi mai mult datorită gafelor care le-au comis şi care de multe ori au greşit decisiv în meciuri importante.

“Umbrele” trecutului

Specialiştii vin cu argumentul că cel mai mult au greşit arbitri “exotici” care vin din ţări cu un fotbal slab dezvoltat şi care sînt puşi la Campionatul Mondial să arbitreze meciuri cu o miză foarte mare. Toată lumea îşi aminteşte de gafele făcute de Byron Moreno împotriva Italiei în 2002, Jorge Larrionda care nu a văzut golul lui Lampard împotriva Germaniei în 2010 sau egipteanul Gamaal El-Ghandour care a trimis Coreea de Sud în semifinalele turneului final din 2002, după ce a anulat un gol Spaniei.

byron

Ediţia din 2014 va avea, cu siguranţă, arbitrii ei exotici care vor avea mai devreme sau mai tîrziu o contribuţie în rezultatul final al unor meciuri. Specialiştii sînt siguri că şi la această ediţie vom avea parte de gafe, mai ales că arbitri “exotici” sînt nelipsiţi.

FIFA a ales pentru acest turneu final 25 de brigăzi de arbitri reprezentînd 43 de naţiuni diferite. Dintre acestea sînt 5 brigăzi din Africa, 5 din Asia, 10 din Europa şi alte 5 de pe continentul American.

Brigăzile exotice

Aşadar, primul dintre arbitri exotici este Bakary Gassama din Gambia. În această ţară salariul mediu pe lună este de 120 de dolari pe lună, cavalerul fluierului fiind unul din fericiţii care pot cîştiga peste 20.000 de dolari la acest turneu final. Rămîne ca şi prestaţia să fie pe măsură.

5c417dcf89f38b25b6284ef55bfcba94

 

Roberto Moreno Salazar este un central din Panama. Arbitrul a ajuns la vîrsta de 44 de ani, aproape de limita maximă impusă de FIFA. Este arbitru FIFA din 1996 şi acesta este primul campionat mondial la care va oficia meciuri, după ce a ratat la mustaţă prezenţa în Africa de Sud.

11111

Alioum Alioum este un camerunez în vîrstă de 34 de ani şi va conduce în premieră meciuri la Campionatul Mondial. Pînă acum a oficiat meciuri la Cupa Africii, fiind la primul campionat mondial.

Alioum

 

Nawaf Abdullah Ghayyath Shukralla este un arbitru din Bahrain care a oficiat pînă acum meciuri la campionatul mondial sub 17 ani în 2011, dar şi meciuri din grupele de calificare pentru mondialul din 2014, zona Asia.

377687-australia-v-japan-world-cup

 

La această ediţie nu vor lipsi însă arbitri cel mai bine cotaţi. Astfel, la Campionatul Mondial nu vor lipsi Howard Webb, Pedro Proenca, Felix Brich sau Nicola Rizzoli. Poate că pentru unii nume ca Rashvan Irmatov sau Yuichi Nishimura (cel care va conduce meciul de deschidere) sună exotic, însă specialiştii consideră aceşti arbitri printre cei mai buni din lume.

Premieră istorică: Tehnologia îi va ajuta pe arbitri

Arbitri vor avea la această ediţie un ajutor de nădejde, pentru că se va folosi pentru prima dată în istorie la un turneu final tehnologia. Astfel, dacă mingea a depăşit linia porţii, cavalerii fluierului vor primi pe ceas o notificare prin care va scrie dacă este gol sau nu. Încă există ecouri de la meciul dintre Anglia şi Germania din optimile turneului final din 2010, cînd golul lui Lampard a fost anulat, deşi mingea a depăşit mult linia porţii.

_48189916_lampard_nogoal640

 

Tags: