Arbitrii vor să boicoteze meciurile Serenei Williams, după scandalul de la US Open

Eduard Nicolae Popa    Ionut Neamţu   
în Tenis
11/09/2018, 13:31
Arbitrii vor să boicoteze meciurile Serenei Williams, după scandalul de la US Open GALERIE FOTO
Arbitrii vor să boicoteze meciul Serenei Williams, după ce a păţit Carlos Ramos

Un scandal monstru s-a iscat după finala feminină din acest an de la US Open, după ce Serena Williams a fost avertizată de trei ori de arbitrul de scaun Carlos Ramos. În urma înfrângerii suferite în faţa lui Naomi Osaka, scor 2-6, 4-6, Serena a adus acuze grave la adresa arbitrului. Acum, colegii îi iau apărarea lui Ramos şi iau în considerare chiar posibilitatea să boicoteze meciurile superstarului circuitului feminin.

“Carlos Ramos este unul dintre cei mai experimentaţi şi respectaţi arbitri din tenis. Deciziile sale au respectat regulile şi acest lucru a fost confirmat prin decizia US Open de a o amenda pe Serena Williams în 3 capete de acuzare. Este de înţeles că pot avea loc incidente regretabile care pot stârni anumite dezbateri. Totodată, însă, este important să reamintim faptul că domnul Ramos şi-a respectat atribuţiile potrivit regulamentului şi a acţionat de fiecare dată cu profesionalism şi integritate”, se arată într-un comunicat oficial al ITF, angajatorul lui Ramos.

Arbitrii vor să facă boicot la meciurile Serenei Williams

Potrivit The Times, arbitrii sunt hotărâţi să meargă şi mai departe. Mai mulţi oficiali au anunţat, sub protecţia anonimatului, că sunt pregătiţi să boicoteze meciurile fostului număr 1 mondial, pentru a-i lua apărarea lui Carlos Ramos. Ei susţin că portughezul a fost învinovăţit pe nedrept. “A fost aruncat la lupi pentru simplul fapt că şi-a făcut datoria şi nimeni nu este dispus să accepte un abuz pentru asta”, au spus arbitrii, pentru sursa citată.

 Serena Williams și-a ieșit din fire în timpul finalei de la US Open, pierdută în fața lui Naomi Osaka. Totul a plecat de la indicațiile pe care Serena le-a primit în timpul meciului de la antrenorul Patrick Mourtagolu, practică interzisă clar de regulamentele WTA. Serena s-a simţit insultată şi a spus pe teren că s-a simţit ca o trişoare: “Nu este adevărat că am primit indicaţii de la antrenor. Eu nu am trişat niciodată! Prefer să pierd decât să trişez”, a strigat Serena la Carlos Ramos. Ibericul nu a făcut nici un pas înapoi, deşi Serena chiar a chemat supervizorul turneului pentru a cere rectificarea deciziei.

Carlos Ramos, un arbitru de tenis foarte strict

Apoi, în game-ul 5 din setul secund, Williams a primit un al doilea avertisment pentru că a aruncat cu racheta, ceea ce înseamnă un punct de penalizare. La schimbul dintre terenuri, la scorul de 4-3, Williams a mai primit un al treilea avertisment pentru că l-a insultat pe arbitrul de scaun: ”Eşti un hoţ, mi-ai furat un punct”, a fost replica pentru Ramos. De această dată avertismentul a însemnat game penalty. I s-a oferit un game niponei, care astfel a ajuns să conducă, 5-3. Decizia arbitrului de scaun a fost definitivă şi ireversibilă. După această finală, o parte din presa de peste ocean l-a acuzat pe Ramos pentru faptul că este „sexist” sau chiar „rasist”.

Cu toate acestea, Ramos era recunoscut pentru stricteţea cu care se impune pe terenul de tenis. El a fost implicat pe parcursul anilor în mai multe discuţii aprinse cu doi dintre cei mai mari jucători de tenis din lume. În 2018, la Wimbledon, arbitrul din Portugalia l-a avertizat pe Novak Djokovic cu un “code violation”, toate acestea deoarece sârbul a lovit cu racheta de pământ. De acolo a început un dialog dur între cei doi. Nu a fost prima dată când Carlos Ramos şi Novak Djokovic s-au contract. Aceştia au avut ceva de împărţit şi în 2017, la Roland Garros, în timpul meciului jucat de sârb cu Diego Schwartzman.

De asemenea, nici Rafael Nadal nu a scăpat de contrele cu Carlos Ramos. La Roland Garros 2017, în timpul unui meci jucat de spaniol cu Roberto Bautista Agut, locul 1 mondial a cedat nervos în urma avertismentelor repetate primite de arbitrul din Portugalia pentru depăşirea celor 25 de secunde dintre servicii. În acel moment, Rafael Nadal a avut o reacţie agresivă la adresa lusitanului. “Dă-mi câte avertismente vrei, oricum nu mă vei mai arbitra niciodată”, i-a spus “Rafa”.

Închide ×