Povestea INCREDIBILĂ a arbitrului care a plecat cu SCANDAL din cauza lui Crăciunescu! Acum debutează în Eredivisie!

Răzvan Scarlat   
în Fotbal intern
07/02/2014, 13:12
Povestea INCREDIBILĂ a arbitrului care a plecat cu SCANDAL din cauza lui Crăciunescu! Acum debutează în Eredivisie! GALERIE FOTO

Ignorat în România, Cristian Dobre şi-a încercat norocul în Olanda, iar sîmbătă va debuta ca arbitru-asistent la partida NAC Brada – Roda Kerkrade.

Braşoveanul s-a apucat de arbitraj în 1996, pe cînd avea doar 18 ani, dar nu a reuşit să depăşească nivelul ligii judeţene. După ce a picat examenul de promovare în Liga a III-a, dar şi după mai multe scandaluri cu Ion Crăciunescu, Dobre a renunţat la cariera de arbitru în România şi a plecat în Olanda, la începutul anului 2007, lăsînd în spate o carieră de success la Braşov, unde ocupa un post de asistent universitar la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii “Transilvania”. În ţara lui Marco Van Basten a început de jos cariera de arbitru, iar la finalul acestei săptămîni va debuta în Eredivisie!

Cristian_Dobre_3_2014020709

Delegat la peste 400 de partide

În Olanda, a început să arbitreze în Liga a 7-a, la amatori, cînd a fost delegat la cîteva meciuri la centru, dar şi la linie. Se întîmpla în august 2007. La patru ani distanţă, a promovat în liga secundă ca arbitru asistent, iar prima partidă la acest nivel a fost AGOVV – Telstar. Pînă în prezent, Dobre a strîns peste 400 de meciuri conduse în Olanda, printre care şi mai multe “amicale” de junior şi tineret ale “Portocalei Mecanice”: Olanda – Irlanda U15, Olanda – Grecia U17, Olanda – Grecia U19, Olanda – Serbia U21, Olanda – Irlanda U15. Anul trecut a fost unul de excepţie pentru Dobre, care a oficiat constant partide din liga secundă olandeză ca arbitru asistent, primind, totodată, şi un meci din preliminariile Euro 2013 la fotbal feminin, Armenia-Cehia.

Sîmbătă debutează în prima ligă!

Promovat anul trecut în prima ligă olandeză, Dobre a primit, în această săptămînă, veste pe care o aştepta încă din 2007. Astfel, braşoveanul va debuta, sîmbătă, ca arbitru asistent la un meci din Eredivisie: NAC Breda – Roda Kerkrade. Partida va fi arbitrată la centru de Van Sichem, care va fi ajutat la cele două tuşe de asistenţii Cristian Dobre şi Coen Droste, iar al patrulea oficial este Ingmar Oostrom.

“Era ambiţios, îi urez mult succes în Olanda”

Unul dintre cei mai valoroşi arbitri din Liga I, braşoveanul Robert Dumitru, a povestit, pentru monitorulexpres.ro, ce-şi mai aduce aminte de cel care va avea ocazia să-I oficieze pe PSV, Ajax sau Feyenoord. „Au trecut mulţi ani de cînd a plecat din Braşov. Ştiu doar că era un tip ambiţios care dorea să facă carieră în arbitraj. Nu ştiu exact, dar cred că a picat de două ori şansa de a promova în Liga a 3-a. Faptul că a reuşit în Olanda este foarte important pentru el. Îi urez mult succes şi să fie delegat la cît mai multe meciuri“, a spus Robert Dumitru.

Următorul obiectiv: pătrunderea pe lista FIFA

La rîndul său, arbitrul Ciprian Aldea a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Cristian Dobre. „A plecat în 2007 în Olanda, unde şi-a luat doctoratul în matematică şi s-a stabilit în Vaals, un orăşel la graniţa cu Germania. Anul trecut s-a căsătorit cu o nemţoaică. A luat-o de jos în arbitraj unde a început la amatori, iar sîmbătă va arbitra pentru prima oară în Eredivisie. Din ce am discutat cu el, au fost trei arbitri asistenţi promovaţi în Liga I, iar Cristi este primul care a şi primit o delegare oficială. Dacă nu va face greşeli, este posibil ca în 2015 să pătrundă pe lista FIFA. Este un tip serios, care are în faţă o carieră de succes“, a spus Aldea.

“Poate în Olanda se promovează fără examen”

În schimb, Lucian Măierean, preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri Braşov, s-a arătat surprins faptul că Dobre a reuşit să se impună în elita arbitrajului din Olanda. „Ştiu că Dobre era un profesor de matematică foarte bun. Legat de arbitraj pot spune că ştia foarte bine regulamentul, alerga bine, dar în România nu a reuşit. Poate în Olanda se promovează altfel, fără examen! Îi urez mult succes şi sper să ajungă măcar la nivelul altui braşovean, Silviu Petrescu, care s-a impus în arbitraj peste Ocean, în Canada“, a spus Măierean.

Închide ×