Comisia de Recurs a Federației Române de Fotbal va da o decizie finală în cazul incidentelor de la meciul Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova 1948.
Cristian Jura este arbitru la TAS, are o vastă experiență în astfel de spețe și a ținut să transmită un mesaj înainte decizia de marți, 2 martie: „Eu cred că ar trebui să se aplice principiul proporționalității. Nu-mi permit să le dau sfaturi membrilor Comisiei, spun doar că trebuie să existe un echilibru între sancțiunile acordate celor două echipe”.
Oficialul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne consideră că decizia trebuie cântărită extrem de bine: „Meciul s-a întrerupt din cauza scandărilor. Cred că ar trebui evaluat dacă aceasta a fost singura soluție posibilă sau putea exista și alt deznodământ”, a mai spus Cristian Jura, conform gsp.ro.
Ba, mai mult, consideră că rezultatul unui meci ar trebui stabilit pe teren: „Principiul de la care plec e că rezultatul trebuie stabilit pe teren, indiferent de sport. Aici apare și o problemă sensibilă. Nu știu ce o să dispună cei de la Comisia de Recurs, trebuie să vedem această decizie – care poate fi surprinzătoare – și apoi putem comenta”.
Cristian Jura e de părere că cele două cluburi nu ar trebui să aibă de suferit din cauza acțiunilor premeditate ale unor suporteri: „În ce măsură este o echipă responsabilă de comportamentul spectatorilor. Dacă vin niște persoane la stadion care doresc să facă rău, un club poate fi vinovat din punct de vedere juridic?”.
Acest avertisment este valabil și pentru cei de la FRF, care au avut probleme mari cu amenzile și suspendările la meciurile echipei naționale, indiferent de stadionul pe care s-au disputat: „Inclusiv echipa națională a avut de suferit, a avut terenul suspendat din cauza comportamentului unor persoane aflate pe stadion. Pentru că fani nu pot fi numiți. E o linie subțire între suporteri de bună credință și persoane care vin doar să facă rău”.
Aceste scandări xenofobe și rasiste reprezintă un mare deserviciu și privează fanii de bună credință care vor să își susțină echipa pe stadion la fiecare partidă: „Nu ne putem imagina sportul fără suporteri. Sportul e făcut pentru suporteri. Dar nu e normal să sufere 5.000 de spectatori din cauza unui grup de câțiva oameni”.
Dacă în vestul Europei ultrașii sunt extrem de bine organizați, lucrurile stau cu totul altfel în România, unde asociațiile de suporteri nu pot fi trase la răspundere: „În alte state există fan-cluburi aflate sub umbrela echipelor, au organizare juridică, sunt sprijinite de cluburi, de autoritățile locale. La noi, suporterii se organizează în grupuri pe Facebook, n-au nicio formă de organizare, nu răspunde nimeni de nimic, n-au nicio legătură juridică cu cluburile”.
Adrian Mititelu a amenințat la FANATIK SUPERLIGA că va merge la TAS, însă Cristian Jura evită să evalueze șansele de reușită ale lui FC U Craiova 1948: „Mi-e greu să vă spun, trebuie mai întâi să vină rezultatul de la Comisia de Recurs. La TAS, dacă ne uităm pe istoria cazurilor, au existat decizii care au schimbat clasamente, componența campionatelor”.
FC U Craiova ar putea primi însă un verdict înainte de finalul campionatului și care ar putea arunca în aer SuperLiga: „Există și cazuri de arbitraj accelerat, judecate în regim de urgență, unde soluționarea vine și în decurs de două luni”.