Fotbal intern

“Arbitrul Rădulescu, angajat al Ministerului de Interne, e ca un HOŢ prins că a furat un portofel!” Interviu “la rece” cu Valeriu Iftime: acuze dure către Florin Prunea + cum ajunge VAR în Casa Pariurilor Liga 1

15.09.2019 | 16:32
Arbitrul central George Rădulescu alături de Andrei Chindriș și Denis Ciobotariu. Valeriu Iftime, interviu EXCLUSIV pentru FANATIK. Sursă foto: sportpictures.eu

Valeriu Iftime a oferit un interviu pentru FANATIK după meciul dintre Dinamo și FC Botoșani, scor 1-1. Patronul formației antrenate de Marius Croitoru şi-a păstrat acuzaţiile dure şi chiar a nuanţat tenta de arbitraj a lui George Rădulescu pe parcursul partidei de pe Arena Națională, comentând dezvăluirea făcută de FANATIK, respectiv că centralul meciului este angajat al Ministerului de Interne.

Afaceristul este în continuare de părere că centralul a greșit intenționat la faza din minutul 86, atunci când Mihai Roman a fost faultat clar în careu, însă Rădulescu a considerat că intervenția s-a produs în afara acestuia. De asemenea, Iftime îl arată cu degetul pe Florin Prunea și cere cu insistență implementarea sistemului VAR la meciurile din Casa Pariurilor Liga 1, pentru care este dispus să plătească din banii personali 100.000 euro.

“Greşelile arbitrului George Rădulescu sunt situații care par a fi făcute cu premeditare!”

Arbitrul central George Rădulescu în meciul Dinamo - FC Botoșani 1-1. Sursă foto: sportpicture.eu
Arbitrul central George Rădulescu în meciul Dinamo – FC Botoșani 1-1. Sursă foto: sportpicture.eu

 – Domnule Iftime, acum, la rece, a doua zi după evenimente, vă mențineți declarația făcută după meci că a fost hoție și nu greșeală umană?

Eu mențin ce am spus: că a fost mai mult decât o greșeală. Sunt situații care par făcute cu premeditare. Oricum, acest Rădulescu a făcut praf un meci și ceea ce trebuie să facem e să ne gândim foarte serios să introducem VAR-ul.

– Vă mentineţi, deci, declaraţia şi spuneţi că ați fost furați? Aveți informații din interior în legătură cu asta?

Da, da, am spus. Sunt niște informații, dar nu am verificat. Eu am zis ce se vorbește și toată povestea asta te face să îți imaginezi tot felul de prostii. Poate nu e așa. Nu cred că un om, ca arbitrul de aseară, chiar a fost hotărât să ne fure pe noi și să îi dea lui Dinamo un avantaj. Nu cred! Nu cred! Dar lucrurile văzute așa, punct cu punct… Când ai 11 metri în careu, arbitrul e acolo aproape și ţi-l scoate afară… asta a fost cea mai mare greșeală a lui. La celelalte două, nu. Poate nu a fost atent, dar acolo dacă a fost fault, nu poți să nu vezi că e în careu şi să îl scoți în afara lui. Era la un metru, nu la 7. Aia a fost o greșeală care îl incriminează total. Că nu i-a dat fault lui Chindriș… ok. Poate a considerat că a fost o săritură la cap și nu știu ce. A mai fost un fault la Roman în minutul 92, a mai fost un fault lăsat avantaj la Ashkovski, ok… nu le-a văzut. Nu e nimic! Dar când vezi lovitura și o scoți afară… Înseamnă că s-a întâmplat ceva!

” E ca și cum ai vedea un hoț care e prins când fură un portofel și nu știa cum să îl de înapoi sau să îl arunce în apă… cam asta a făcut el aseară” – Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

Faza la care Botoșani a cerut penalty, Roman fiind faultat în careu
Faza la care Botoșani a cerut penalty, Roman fiind faultat în careu

– Sunt lucruri are vă duc cu gândul în alta parte?

Da, dacă a scos fault în careu, de ce îl scoți în afară? Că a fost fault, că l-a călcat sau nu e interpretabil, dar dacă spui că a fost fault și ești la doi metri cum să o scoți din careu? Dacă era cu spatele, dacă nu avea vizibilitate… dar el a văzut foarte, foarte bine. A dat și mai târziu pentru că i-a spus cineva că a fost fault. E ca și cum ai vedea un hoț care e prins când fură un portofel și nu știa cum să îl de înapoi sau să îl arunce în apă… cam asta a făcut arbitrul Rădulescu, angajat al Ministerului de Interne, aseară.

– Chiar aşa, cum comentaţi faptul că Rădulescu este angajat al Ministerului de Interne?

Normal că te gândeşti la fel şi fel de lucruri, când vezi ce se întâmplă și lumea îți spune: “domne, vezi că ești furat“, “vezi că ăsta este angajat la Ministerul de Interne” și nu știu ce… îți faci tot felul de idei și vorbești cu răutate, cu păcat. Eu vreau să construiesc și nu să distrug. Se spune că echipele mici sunt dezavantajate… acum nu știu de ce, dar eu sper să găsim o soluție.

“E ciudat cum se întâmplă astea după scandalul lui Prunea de la Cluj! Nu e el personajul cel mai în măsură care să spună că trebuie scoşi oameni din arbitraj!”

– Considerați că arbitrajul lui Rădulescu vine ca o consecinţă a scandalului făcut de Florin Prunea, la finalul meciului pierdut cu CFR, în care a cerut excluderea lui Chivulete? “Noi câte penaltyuri am avut la Cluj?”, a spus Prunea aseară când a fost întrebat de greşelile lui Rădulescu…

Da, da… Vă dați seama… Am văzut astăzi declarația lui Prunea și el n-ar fi văzut deloc greșelile de arbitraj evidente și scandaloase de aseară. Să îl iei pe Prunea după meciul de la Cluj când le-au refuzat un penalty și să compari cu aseară când au fost 4-5 faze mega vizibile și ultra necontestabile… Ce să mai zic de Prunea? Cred că nu este personajul cel mai în măsură care să spună că trebuie să scoatem oamenii din arbitraj. E ciudat cum se întâmplă astea după reacţia lui Prunea de la Cluj. Mai trebuie să comentăm noi? Sper să corectăm lucrurile.

“Când vezi ce se întâmplă și lumea îți spune: “domne vezi că ești furat”, “vezi că ăsta este angajat la Ministerul de Interne”și nu știu ce… îți faci tot felul de idei” – Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

Valeriu Iftime atacă după
Valeriu Iftime atacă după “furtul” de la Dinamo – Botoşani: “A fost hoție, nu greșeală omenească”

– Aveți de gând să luați vreo măsură după arbitrajul lui George Rădulescu?

Ce pot să fac mai mai mult decât că am spus tot ce am avut de spus. O să încercăm să vedem la FRF și la CCA ce spun despre situația asta, care e soluția. Trebuie o rezolvare a cazului. Degeaba ne revoltăm noi în curtea noastră dacă nu găsim o soluție. O să încerc să discut cu un avocat, iar după aceea să găsim o susținere a cluburilor din România și împreună să propunem serios un proiect clar de a introduce VAR-ul. Trebuie măcar să știm când, cum și ce este de făcut pentru asta.

– Dar strict pe greşeli, vi se pare normal ca un antrenor, de exemplu Dan Petrescu, să fie suspendat 4 etape, iar arbitrii nu?

Nu știu cum sunt judecați ei. Sunt multe lucruri de comentat. Nu este posibil ca un arbitru să greșească și să nu fie tras la răspundere! Nu se poate! Trebuie cineva să îl tragă la răspundere. Trebuie să vedem ce spune regulamentul, dar trebuie ceva să fie modificat. Nu e posibil ca un arbitru să facă greșeli care lasă urmări grave asupra rezultatului, asupra jocului și sănătății jucătorilor, iar noi să mergem mai departe ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Eu am fost preocupat ca un arbitru să dea cursivitate jocului, să fie un dirijor care ține spectacolul sub bagheta lui , adică lucrurile să se petrecă spre folosul spectacolului fotbalistic. Nu m-am gândit niciodată că el poate interveni grosolan asupra rezultatului cum s-a întâmplat aseară. Dar…

– FRF cum credeţi că va reacţiona?

Cred foarte mult în filozofia asta introdusă de președintele Burleanu şi aştept acum şi eu să văd cum va reacționa pentru că sunt sigur că a văzut lucrurile astea. Cred că nu trebuie să îi spun eu luni ce s-a întâmplat la meciul de aseară. Dacă nu știe, atunci înseamnă că nu are o rețea de informație bine pusă la punct pentru că astfel de greșeală trebuie tratată cu seriozitate. Trebuie să găsim soluții și să mergem mai departe, fără să ne încărcăm cu energie negativă, fără să ne enervăm. Eu pe omul de aseară, în afară de faptul că l-am văzut zăpăcit, la un moment dat l-am văzut răutăcios și împotriva noastră. Sper să nu am eu dreptate și să fie doar niște greșeli, chiar dacă sunt foarte multe. Asta înseamnă lipsă de competență și trebuie să fie suspendat o perioadă. Mai mult ce pot să spun…

– Chiar doriţi să daţi bani pentru a introduce sistemul VAR?

Da! Trebuie să găsim o formă legală, juridică și corectă pentru ca noi, cei din Liga 1, să aflăm care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a aduce VAR-ul. Să vedem ce este cu ofertele astea. Trebuie să avem toți voința să introducem VAR-ul și sper să îi convingem pe toți. Nu o fac pentru mine sau pentru altcineva, o fac pentru că echipele mici pierd, iar echipele mari câștigă. Ideea este să căutăm o soluție să evităm o astfel de situație. Asta se poate face cu ajutorul acestui sistem. 

Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, cere VAR în Liga 1 Betano

– Dar nu credeți că vor exista contestatari și după ce o să fie introdus sistemul VAR? Poate unii nu vor accepta deciziile. 

Nu, nu! Sigur vor fi discuții, dar povestea este următoarea. Dacă luăm sistemele astea europene care funcționează astăzi eu cred că o să fie OK. Nicăieri nu sunt discuții exagerate sau distorsionate. E o soluție tehnică existentă, bună, verificată și trebuie introdusă. Punct!

– Domnul Răzvan Burleanu spunea că va trebui ca echipele să plătească pentru a fi introdus sistemul VAR. Chiar ați fi de acord să investiți banii personali pentru tehnologia video?

Da, bineînțeles! Dau 100.000 euro din banii mei pentru VAR! Am declarat asta de mai multe ori. Botoșaniul dorește și poate plăti! Botoșaniul vrea VAR! Sunt niște eforturi pe care trebuie să le facem toți. Eu sunt sigur că toate echipele vrea VAR și toți sunt dispuși să plătească. Nu trebuie să ne fie frică de asta. Se poate găsi o soluție ca să se plătească în rate, habar nu am. Sistemul poate fi introdus fără probleme, dar trebuie să se vrea

– Unde credeți că s-ar afla FC Botoșani fără greșelile de arbitraj după cele 9 etape?

Nu știu! Anul trecut eram în play-off dacă aveam VAR, iar acum eram mai sus cu cel puțin două puncte. Nu mai contează acum… Sunt întrebări pe care nu are rost să mi le pun, pentru că nu văd rezultate în puncte. Acum trebuie să găsim o soluție prin care astfel de momente ca cele de aseară să nu se mai petreacă niciodată înn România. Punct!

  • 12 puncte a adunat FC Botoșani după 9 etape jucate în sezonul 2019 – 2020 din Casa Pariurilor Liga 1